Knjige: Glorija Nemec o nastanku talijanske manjine

Autorica Gloria Nemec na predstavljanju knjige u rovinjskoj Zajednici Talijana (A. POKRAJAC)
Autorica Gloria Nemec na predstavljanju knjige u rovinjskoj Zajednici Talijana (A. POKRAJAC)

U velikoj dvorani rovinjske Zajednice Talijana, uz nastup KUD-a "Marco Garbin" predstavljena je knjiga "Nastanak jedne manjine" (Nascita di una minoranza). Autorica Gloria Nemec rekla da je dvogodišnje istraživanje o povijesti talijanske nacionalne manjine u Istri i Kvarneru, od 1947. do 1965. godine, obavila kroz razgovore s protagonistima događanja iz tih godina. Na taj je način kroz usmenu memoriju ne samo sačuvala svjedočanstva za buduće generacije, već i sama upoznala mikrokozmose u raznim zajednicama Talijana.

Kroz kazivanja Talijana s ovih prostora Nemec je uspjela rekonstruirati proces kojim su ovdašnji Talijani nakon rata postali dvostruka manjina - u odnosu na sunarodnjake koji su izabrali egzodus i kao novonastala nacionalna skupina. Taj je položaj sažet terminom "preostali", od kojih je Nemec prikupila osamdesetak svjedočanstva o povijesti njihovih obitelji kroz dvadesetak godina.

Središnji dio istraživanja obiteljskih priča je ispitivanje višestrukih veza i razloga koji su naveli ljude na ostajanje, unatoč masovnim odlascima na početku i pojedinačnih kasnije, kidanju rodbinskih i generacijskih veza, mukotrpnim prekograničnim odnosima, poteškoćama da bi se prevalio birokratski labirint za ostvarivanje prava optiranja, protiv kojeg su postojala snažna sredstva zastrašivanja.

"Preostali" su Talijani pokrenuli složeni sistem prilagođavanja novim odnosima, pristupivši jezičnom i političko-kulturnom odgoju, uspostavi međunacionalnih odnosa, iskušavajući zakonska pravila da bi ostvarili strategije preživljavanja i vlastite stabilnosti. Trajna percepcija i postojanje svekolike društvene kontrole dosegnula je dramatične razmjere nakon 1948., posebno u sredinama u kojima se zbio žestoki sraz nakon rezolucije Informbiroa - u Rovinju, Puli i Labinu.

Nakon primjerene lekcije informbiroovcima, nad manjinom su se nadvile krize u trenucima snažnih trenja s Italijom, o čemu svjedoče zbivanja u Talijanskoj uniji za Istru i Rijeku, koje je trebala postati most između dviju susjednih država. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter