Knjiga za razumijevanje ženske duše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga novinarke Glasa Istre Nine Orlovic Radic "Nemojmekrivoshvatit" predstavljena je u cetvrtak u prepunoj kavani Viecia batana pred velikim brojem kolega i prijatelja. Tom je prigodom glavni urednik knjige Drago Orlic naglasio da je knjiga nastala uokvirenjem odabira kolumni koje pod tim naslovom vec tri godine izlaze u prilogu Glasa Istre "Dom".

"Mi muški kao da smo s Marsa, a žene s Venere, pa se kao u žensko pismo, u kojem su pisane ove kolumne, i ne razumijemo. Ipak, ove vrckave kolumne ženskog tipa i ja i drugi muški od gušta citamo.

Zbog toga su zaslužile uci u knjigu i biti citane kao zasebno štivo. Zašto i ne bismo u knjigu uokvirili kolumne i tako ih spasili od zaborava, ako primjerice utakmice gledamo uživo, u sažecima i potom o njima citamo u novinama i alamanasima", rekao je Orlic.



Autorica uvodnog teksta Sniježana Matejcic je na to dodala da knjigu i preporucuje muškarcima, jer ce im pomoci da malo bolje razumiju žensku dušu. Matejcic istice da Ninine kolumne imaju izrazite, jasne znacajke chick-lita: popularne forme ženskog pisma, koja vec dvadesetak godina proizvodi bestselere ciji niz zapocinje "Dnevnikom Bridget Jones" i "Seksom i gradom".

"Nina piše svjesna sebe do u detalje, svjesna da odraz koji joj uzvraca pogled iz ogledala i jest i nije ona – piše kako je to znati da nemaš više ni 40, nego si bliža 50-godišnjakinji, ali su sjecanja na dvadesete još tako živa, kao da su se dogodila sinoc. Piše o tome koliko je važno zadržati svoju žensku osobnost u tijesnim odnosima unutar obitelji, koja nas mijenja bez obzira željele to mi ili ne.

Pa joj morate povjerovati, morate se kroz suze nasmijati Nininoj verziji istine u kojoj život žene usporeduje s karnevalom – mijenja stalno lica: od sposobne novinarke, majke, prijateljice, ljubavnice, kucne pomocnice…", istice Matejcic.

Urednica knjige Vesna Medvedec, u cijem prilogu "Dom" i izlazi kolumna, istaknula je da Nina piše o onome što žena svakodnevno razmišlja radeci na više razboja.

"Citatelji vole viriti iza kljucaonice pa svi rado cekamo njene kolumne i zahvaljujemo što nam hrabro otkriva svoj svijet", zakljucuje Medvedec.

Ilustrirajuci znacajke chick-lita Sniježana Matejcic je procitala uvodnu kolumnu "My name is Nina!" u kojoj je Nina od prve najavila da se spremna šaliti na svoj racun i da u takvom pristupu nema velike konkurencije. Iako uzbudena, i Nina se odvažila procitati kolumnu "Samo nemoj po glavi, druže plavi". Zahvalila se domacinima iz Batane i brojnim sponzorima, koji su omogucili izlazak i dijeljenje knjige, za koju se cekalo u redu.


Podijeli: Facebook Twiter