Knjiga-spomenik ravan spomenicima istarske povijesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svečanoj dvorani Biskupije u Poreču je jučer predstavljena knjiga "Kiparstvo 2 - od 14. do 18. stoljeća", kao druga knjiga u seriji o umjetničkoj baštini na području Porečke i Pulske biskupije. Urednik je Ivan Matejčić, koji je i autor knjige zajedno s prof. dr. Predragom Markovićem s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i doc. dr. Damirom Tulićem, s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Vrijednost znanstvenog rada

Prof. Marković obradio je gotičko kiparstvo iz 14. i 15. stoljeća, prof. Matejčić napisao je poglavlje o renesansnom kiparstvu, a najopširniji dio o baroku potpisao je dr. Tulić. Autori su priznati povjesničari umjetnosti koji su veliki dio svojih istraživanja posvetili upravo povijesti umjetnosti Istre, o čemu su, kako je jučer istaknuto, objavili desetke znanstvenih radova. U ovoj su knjizi brojne umjetnine inovativno interpretirane, izmijenjene su datacije, otkrivena su nova imena autora, a nekoliko je vrijednih kipova i reljefa prvi put objavljeno. Zbog toga ova monografija ima vrijednost znanstvenog rada, a zbog stila i razumljivosti tekstova te odabira ilustracija, pristupačna je i široj publici.

Brojne prisutne predstavnike Grada i Biskupije, na čelu s biskupom Draženom Kutlešom, te Istarske županije pozdravili su županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica i u ime nakladnika Aleksandra Vinkerlić, ravnateljica Istarske kulturne agencije.

Povjesničar umjetnosti akademik Radoslav Tomić detaljno je predstavio ovo djelo koje ima 402 stranice, s tri poglavlja uvoda i katalogom od 127 kipova ili kiparskih cjelina (oltari, poliptisi). Sve je ilustrirano s 330 fotografija koje je, osim dvije arhivske, snimio Ivo Puniš. Svi tekstovi prevedeni su na talijanski jezik.

U ime Grada Poreča zadovoljstvo ovim projektom izrazila je dogradonačelnica Nadia Dobrilović Štifanić koja je kazala da se radi o lijepo zamišljenom ciklusu sa sedam knjiga. Pritom je poželjela uspješan rad autorima u nastavku ovog zahtjevnog projekta.

Biskup Kutleša je naglasio da ova knjiga najbolje prikazuje sve što su ljudi svojom riječju i djelom doprinosili tijekom stoljeća, pa im je na ovaj način dana počast i izražena zahvala, jer treba pokazati što su stvorili. Kutleša je kazao da je to poticaj i svima nama da budemo bolji.

Hrabrost i vizija

Istarski župan Valter Flego kazao je da je ponosan na ovakve edicije jer pokazuju koliko smo u Istri bogati u povijesti u kulturnoj baštini.

- Zahvaljujem se autorima, biskupiji, Regiji Veneto i svima ostalima koji su doprinijeli da na ovaj način sačuvamo kulturu za nas i buduće generacije, istaknuo je Flego.

- Bilo je tu puno posla, ali nije mi bilo teško jer sam imao dobre suradnike. Sva trojica znamo puno više nego li je u knjigu moglo stati. Nije bilo lako ni fotografije napraviti, a samo smo u rovinjskoj crkvi bili četiri dana. Ponosni smo s onim što u Istri imamo a sve smo tekstove pisali na rigorozno stručan način. Nadam se da ćemo za 18 mjeseci biti ovdje i pričati o trećoj knjizi, kazao je Ivan Matejčić, ujedno i inicijator ovog projekta, koji se ponadao da će uspjeti napraviti svih sedam planiranih knjiga. Za treću ediciju o slikarstvu, napomenuo je Matejčić, suradnici i koautori bit će mu dr. sc. Nikolina Maraković, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba, te Željko Bistrović iz Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Dr. Marković i dr. Tulić zahvalili su se na povjerenom im zadatku, te pohvalili hrabrost i viziju, uz riječi da ova knjiga postaje spomenik ravan spomenicima istarske povijesti.

Čitavim ovim projektom rukovodilo je izdavačko vijeće u kojem su predstavnici crkve (biskup Kutleša i biskupski kancelar Sergije Jelenić), potom Županije (župan Flego i pročelnik Torbica), direktor Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i urednik serije Matejčić. Tiskanje knjige, uz sredstva nakladnika, pomogla je Regija Veneto, dizajn je povjeren Studiju Sonda a tisak tvrtki Denona iz Zagreba.

Prva knjiga o kiparstvu od 4. do 13. stoljeća objavljena je 2014. godine. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter