Knjiga s uvidom u situaciju šireg prostora Istre


Prezentacija knjige "Upravljanje ruralnim prostorom na području Istre" autora Linde Juraković, Zdenka Tomčića i Ivana Heraka održana je u četvrtak pokraj Vižinade. Za promociju je, ne bez razloga, odabrana vinarija Rossi u selu Bajkini s kojeg pogled seže na dolinu Mirne, istarske gradiće razmještene po okolnim brdašcima i more, pa je tako područje Vižinade odmah uspoređeno s malom Toskanom kakva bi prema autorima čitava ruralna Istra trebala postati. Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada na području ekonomskih i društvenih znanosti odnosno kao odgovor na sve veću potrebu razvoja i efikasnog upravljanja ruralnom sredinom koja u sebi nosi resurse za uravnotežen i svrsishodan razvoj i upravljanje.

Djelo sistematizira iskustva stranih zemalja, rezultate istraživanja na temu upravljanja resursima od strane jedinica lokalne samouprave te nudi načine kvalitetnog menadžmenta na području Istre. Zamišljeno je kao osnova za stvaranje jedne cjelovite strategije razvoja ruralnog prostora Istre. - Bez obzira na znanstveno opredjeljenje knjiga je pisana jednim vrlo jednostavnim rječnikom. Tematski je namijenjena studentima stručnih, sveučilišnih i specijalističkih studija, zatim menadžerima koji su na putu sazrijevanja, odnosno lokalnim dužnosnicima kojima je ponekad teško dobiti uvid u situaciju jednog šireg prostora, kazala je dr. sc. Linda Juraković, inače zaposlenica Visoke poslovne škole u Višnjanu koja je iznijela glavni dio knjige.

"Mi smo jednostavno loše organizirana država", kazao je suautor Tomčić, sveučilišni profesor ekonomije u Puli, koji smatra da ovakva država nije ekonomski održiva te bi trebala smanjiti državnu/lokalnu upravu. Upitan da komentira ideju ukidanja manjih općina i gradova prisutni načelnik Vižinade Marko Ferenac je istakao da su istarske općine razvijenije te da bi se spomenuto okrupnjavanje moglo realizirati kroz suradnju na zajedničkim europskim projektima. - Turizam je kod nas što se tiče europskih fondova, kao rasuti teret, dio je u ministarstvu gospodarstva, dio u regionalnom razvoju, dio u turizmu, a agroturizam je konkretno smješten u ministarstvo poljoprivrede, kazao je treći autor Ivan Herak koji krivca vidi u Ministarstvu poljoprivrede. (A. DAGOSTIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA
 


Podijeli: Facebook Twiter