Knjiga R. Matijašića: Hrvatske zemlje u kasnoj antici

S predstavljanja knjige Roberta Matijašića na pulskom Sveučilišta (B. VINCEK)
S predstavljanja knjige Roberta Matijašića na pulskom Sveučilišta (B. VINCEK)

Knjiga dr. Roberta Matijašića "Povijest hrvatskih zemalja u kasnoj antici od Dioklecijana do Justinijana" predstavljena je u svečanoj dvorani Tone Peruško pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Radi se o knjizi koja se nadovezuje na Matijašićevu "Povijest hrvatskih zemalja u antici do cara Dioklecijana" u izdanju Leykam Internationala. Knjige se izdaju u nizu "Hrvatska povijest" urednika Nevena Budaka koji je kazao da je taj projekt počeo prije pet godina.

- Sinteze hrvatske povijesti već postoje, no mi smo taj projekt zamislili malo drugačije. Naime, do sad se uglavnom radilo o zbornicima članaka nekoliko autora, no mi smo htjeli da jedan autor odradi po jednu knjigu. Stoga jedan autor ima odgovornost oblikovati cjelokupnu sliku jednog povijesnog razdoblja. Niz "Hrvatska povijest" koncipiran je kronološki - od prapovijesti sve do današnjih dana. U ovom projektu hrvatsku povijest ne gledamo od doseljenja Hrvata na ove prostore, već obrađujemo i povijest koja je prethodila, kazao je Budak. Dodao je i da knjige ne obuhvaćaju samo političku povijest već i gospodarsku, društvenu te kulturnu.

- Ponosan sam što sam kao urednik nagovorio autora da napiše ovu prvu sintezu povijesti hrvatskih zemalja u antici, pa možemo reći da je to pionirski podvig, zaključio je Budak.

Robert Matijašić zahvalio se uredniku i izdavaču te svima koji su radili na knjizi.

- Tekst ima udžbenički karakter, no dostupan je i široj javnosti koju zanima ovaj povijesni period. Trebalo bi objasniti zašto se u nazivu knjiga govori o povijest hrvatskih zemalja - razlog tome je što je u razdoblju prije doseljenja Hrvata to područje bilo veće od sadašnjeg političkog područja Republike Hrvatske. U svakom poglavlju knjige svaki vremenski period obradio sam po političkoj, gospodarskoj, kulturnoj i crkvenoj povijesti, kazao je Matijašić. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter