Knjiga o rosinjoli - rovinjskoj maslini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Agrorovinj priredila je predstavljanje knjige "Rosinjola - rovinjska maslina". Autorica joj je mlada inženjerka agronomije Sara Godena, studentica na postdiplomskom doktorskom studiju i istraživacica poreckog Instituta za poljoprivredu i turizam.

Recenzent ?anfranko Pribetic s poreckog veleucilišta rekao je da je Sara Godena na pocetku svog znanstvenog rada objedinila sve spoznaje o autohtonoj rovinjskoj maslini, ciji se nasadi nalaze od južne strane Limskog kanala do Bala.

- Sara je koristila podatke o ocjenjivanju maslinova ulja za izložbu Rovinjštine Antonja, na kojoj se rosinjola posebno ocjenjuje. Potom je uz detaljni strucni opis obradila podatke o nekadašnjoj i današnjoj prisutnosti ove sorte u poljima Rovinja, koja je za mletacke vladavine s 230 tisuca stabala davala 1.600 barila, cetvrtinu istarske proizvodnje ulja, naglasio je Pribetic.

Te je podatke potom razradila Godena. Rosinjola danas u Istri ima tek pet posto stabala, puno manje od buže i bjelice, ali je ipak treca medu 30 znacajnijih sorti. Karakteristicna je po dobrom urodu i otpornosti na bolesti i štetnike, a ima i izvrstan rendman od 22 do 24 posto. Od nje se dobiva intenzivno gorko i pikantno ulje, upravo onakvo kakvo se danas traži.

Voditelj katedre masline na zagrebackom Agronomskom fakultetu ?eni Bencic, rodom iz Cera, istaknuo je da je nakon antike Istra ponovno postigla velike rezultate u maslinarstvu, posebno u proizvodnji kvalitetnih ekstradjevicanskih ulja, medu kojima je znacajno i ono od rosinjole.

- Po nagradama, Istra je druga regija na svijetu, odmah iza Toscane, koja je puno veca. Hrvatska nije tako uspješna ni u jednog gospodarskom sektoru. Te uspjehe moramo više promovirati, a sljedeci nam je zadatak zaštita autohtonih sorata da ih ne bi prisvojili susjedi, rekao je Bencic.

Predsjednik Agrorovinja i zamjenik gradonacelnika Rovinja William Uljanic je rekao da je uspjeh rovinjskog maslinarstva krenuo kada je, zahvaljujuci inicijativi Rina Šurana, organiziran prvi tecaj za ocjenjivace maslinova ulja. Nakon drugog tecaja Rovinj je dobio vec stotinjak maslinara koji znaju sve tajne o ulju. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter