Knjiga o Mariji Crnobori predstavljena u Beogradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pitali su me zašto životic? Zato jer je život ustvari ime i prezime jednog covjeka, a sve ovo je životic", kazala je u ponedjeljak u Jugoslavenskom dramskom pozorištu u Beogradu Marija Crnobori, velika kazališna i filmska glumica rodena 1918. u Banjolama, na predstavljanju istoimene knjige objavljene u izdanju Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. Tekstove koje je Crnobori pisala tijekom života u ovoj knjizi je skupila i priredila dramaturginja Jelena Lužina.

Vrlo emotivno i svecano bilo je na predstavljanju knjige, podnaslovljene "Eseji kazališni i ini", u nazocnosti brojnih uzvanika u Jugoslavenskom dramskom pozorištu, gdje je legendarna Marija Crnobori provela više od 35 teatarskih godina do umirovljenja 1983. i ostvarila cetrdesetak uloga velikih dramskih heroina.

Posebno sugestivni bili su trenuci kada je kazivala Balotinu "Kozu" i "Lastavicu" Ivana Gorana Kovacica.

- Pred sobom imamo ekskluzivan, impresivan udžbenik koji ne proucava samo umijece i umjetnost glume, vec umijece i mudrost življenja. Zahvaljujem Mariji Crnobori što je pristala svoj, kako ga skromno naziva životic, podijeliti sa svima nama i što nam je dala najbolji dio sebe kako za sadašnji trenutak tako i za kazališno kulturno naslijede, kazala je u ime nakladnika ravnateljica Istarskog narodnog kazališta Gordana Jeromela Kaic.

Jovan Cirilov, dramaturg i dugogodišnji prijatelj Marije Crnobori, govorio je o svojim kazališnim susretima s ovom glumicom i istaknuo da je njezina knjiga divan dokument o tome da Istra i Hrvatska znaju cijeniti svoje umjetnike.

- Knjiga je izuzetno dizajnirana, a njezin sadržaj je zbirka nevjerojatnih tajni kazališne glume koje je Marija podijelila s nama, svojom nesebicnošcu, inteligencijom i talentom za pisanje, kazao je Cirilov.

U ime domacina govorio je glumac Branko Cvejic, ravnatelj Jugoslavenskog dramskog pozorišta. Medu gostima na premijernom beogradskom predstavljanju bili su Željko Kuprešak, hrvatski veleposlanik u Beogradu, a iz Pule su uz ravnateljicu INK-a knjigu donijeli gradonacelnik Boris Miletic, procelnik kabineta župana Miodrag Cerina i Valerio Drandic, nacelnik Županijske uprave Istarske županije. Prisutna je bila i beogradska kazališna elita. Marija Crnobori zamolila je istarsko izaslanstvo da joj omoguci da dobiva Glas Istre, jer bi ga vrlo rado željela listati. (B. CUSTIC JURAGA, snimio V. DANILOV)


Podijeli: Facebook Twiter