Knjiga o Jurju Dobrili Mladena Juvenala Milohanića

Mladen Juvenal Milohanic (Mijat GAVRAN)
Mladen Juvenal Milohanic (Mijat GAVRAN)

"Dr. Juraj Dobrila glasnik istine, branitelj naroda i Crkve" nova je knjiga o tom znamenitom Istraninu, bujskog svećenika Mladena Juvenala Milohanića, koja je nedavno predstavljena u Umagu. Knjiga "Biskup Juraj Dobrila - zastupnik naroda Istre", u kojoj su svi zastupnički govori i njegovi istupi u bečkom parlamentu, autora Ivana Jelovca i Milohanića, objavljena prije četiri godine, prethodnica je ovoj novoj ediciji o Dobrili.

Višegodišnje istraživanje Milohanića po brojnim arhivima Beča i Trsta, porečkoj i pulskoj biskupiji i župama Beram, Kringa i Tinjan, te Državnom arhivu Pazin u novom svjetlu otkriva pregalaštvo narodnog prosvjetitelja i preporoditelja biskupa Dobrile. Ovo novo izdanje prilog je 200. godišnjici rođenja porečko-pulskog i tršćansko-koparskog biskupa.

Uvodnu riječ napisao je akademik Josip Bratulić, a o knjizi su na promociji govorili recenzent Josip Grbac i Stipan Trogrlić.

- Gospodarske, socijalne i kulturne prilike iz biskupova doba s jedne i prikaz njegova djelovanja s druge strane, isprepliću se u ovom vrijednom izdanju. O revnoj temeljitosti istraživanja i autorovu pristupu govore brojne činjenice, npr. o brojci posjednika, sluga i nadničara, pomoćnih radnika u poljoprivredi, o vrstama i brojčanom stanju blaga, te sušama i epidemijama sredinom 19. stoljeća. Sve je Dobrila bilježio i nije bilo elementarne nepogode za koju biskup nije (za)tražio pomoć od vlasti. Glad, sušu i bolesti koje su vladale Istrom shvaćao je kao evanđeoski izazov za njega osobno i crkvu općenito. Takvo stanje se moglo promijeniti samo intervencijom tamo gdje je postojala odgovornost za isto, a to je bila politička volja vladajućih, naglasio je Grbac.

Knjiga, uz obilje biskupovih izvornih tekstova, dočarava potpunu sliku o manje poznatim detaljima njegova djelovanja. Kako bi istražio brojne dokumente posebice u bečkim i tršćanskim arhivima, autor je za ovu ediciju prikupio više od dvije tisuće stranica dokumenata koje su pohranjene u biskupijski arhiv. U knjizi se nalazi originalni kronološki pregled biskupova djelovanja u bečkom parlamentu i Istarskom saboru.

Osjećao sam se obveznim pripremiti ovu knjigu s posebnim zadovoljstvom zbog osobitog doprinosa biskupa Dobrile - rodoljuba i pučkog tribuna. Tko ne bi bio ponosan na velikana kakvog je imala Istra. Neka knjiga ostane kao trajni dokument jednog, za istarski narod znakovitog vremena, istaknuo je Milohanić koji će 2015. proslaviti zlatni jubilej svećeništva.

Skup su upriličili sunakladnici porečko-pulska biskupija i bujski ogranak Matice hrvatske, uz doprinos Zajednice žena Katarina Zrinski. Knjiga je izdana u nakladi pazinskih izdavača Josip Turčinović i IKD Juraj Dobrila, u 500 primjeraka. (Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter