Knjiga o istarskom svećeniku Miroslavu Bulešiću


Knjiga pod nazivom "Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik - Znakoviti lik moderne povijesti Istre" autora Fabijana Veraje, koja opisuje život mladog svećenika Miroslava Bulešića, ovih je dana izašla iz tiska u izdanju Porečke i pulske biskupije. Bulešić je umro 1947. godine u župi Lanišće u dobi od samo 27 godina, a knjiga je izašla u vrijeme pripreme velike svečanosti njegove beatifikacije.

Ova se knjiga naziva još i "Pozicija" te je službeni dokument. To je tzv. Pozicija o svetosti ili mučeništvu kandidata za kanonizaciju. Napisana je temeljem dokumenata prikupljenih za vrijeme biskupijskog istraživanja u procesu kauze Bulešića kojeg je 2000. godine pokrenuo tadašnji porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan, a koji je završen četiri godine kasnije, te drugih dostupnih dokumenata. Temeljem njih, Kongregacija za svete izjasnila se o Bulešićevom mučeništvu.

Knjiga je djelo mons. Veraje, svećenika splitsko-makarske nadbiskupije, nekadašnjeg podtajnika Kongregacije za proglašenje svetima, koji je slične studije priredio i u kauzama Bartola Longa, Nielsa Stensena, Petra Friedhofena i Ivana Merza. Knjigu je s talijanskog preveo vicepostulator mons. Vjekoslav Milovan, koji je i sam pridonio prikupljanju građe.

U prvom dijelu knjiga opisuje povijesne prilike u Istri i Bulešićev život, a donosi i iskaze osoba koje su poznavale svećenika te svjedoče o njegovom svetačkom životu ili pak, kao očevici, opisuju tragični događaj. U drugom dijelu opisuju se povijesne prilike razdoblja talijanske uprave u Istri, zatim uloga istarskih svećenika u nastojanju za očuvanje nacionalnog, hrvatskog identiteta, opisuju se događanja za vrijeme Drugog svjetskog rata te stanje u Istri u poslijeratno vrijeme.

Usto, u knjizi se nalaze i pisma i osobni zapisi iz Bulešićeva dnevnika, fotografije brojnih dokumenata, zapisnik tadašnjih vlasti o istražnom uviđaju u crkvi i župskoj kući u Lanišću, izvadak iz optužnice i presuda Okružnog suda za Istru te zapisi iz novina i odjeci na zločin u Lanišću.

Knjiga se može preuzeti u PDF izdanju preko linka na web-stranici miroslavbulesic.hr ili kupiti u uredu Porečke i pulske biskupije u Poreču. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter