Knjiga o gradnji poznatog rovinjskog zvonika

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Danas će se u 19 sati podno zvonika rovinjske crkve svete Eufemije i svetog Jurja, odnosno u slučaju kiše u Muzeju grada Rovinja, predstaviti projekt "Knjiga troškova gradnje zvonika Slavne Djevice i Mučenice Svete Eufemije naše Zaštitnice 1654.-1670./1680.".

Radi se o računovodstvenoj knjizi koja je prvoklasni povijesni izvor kojim se može kroz nekoliko desetljeća pratiti troškove izgradnje poznatog kampanila, i to od rušenja starog, pa do posvećivanja novog zvonika. Njime se može pratiti svakodnevica na tada najznačajnijem i najzahtjevnijem gradilištu u Istri. U financiranju izgradnje zvonika sudjelovala je cjelokupna rovinjska zajednica, a u samoj gradnji gradski poglavari i manovali, zidari, kamenoklesari, paroni barki, vlasnici kamenoloma, kako muškarci, tako i žene. Bit će to prilika da se nakratko zaviri u doba kada se radilo od svitanja do zalaska sunca, a radnicima svakodnevno davalo vino u sićima.

Projekt će predstaviti povjesničari Biserka Budicin, Marta Budicin i Tajana Ujčić, a za vrijeme predstavljanja nastupit će glazbenik Dario Marušić koji će na violinu i liri da braccio na pučki način izvoditi glazbu iz vremena gradnje zvonika. Događaj organizira Muzej Grada Rovinja povodom blagdana zaštitnice grada svete Eufemije i Dana grada Rovinja. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter