Knjiga kojom se svi Pazinci i Pazinke mogu ponositi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četvrt stoljeća nakon prve fotomonografije Pazina, objavljene 1982. godine u čast njegove tisućugodišnjice, grad u srcu Istre dobio je svoju drugu fotomonografiju, nazvanu "Pazin osobno". Autori su joj novinar Glasa Istre Mirjan Rimanić, te poznati pulski fotograf Duško Marušić Čiči, a njeno svečano predstavljanje upriličeno je u dvorani Rotonda pazinskog Kaštela u sklopu obilježavanja 74. obljetnice donošenja povijesnih "Pazinskih odluka" o sjedinjenju Istre s maticom zemljom.

U ime Grada Pazina, kao nakladnika ovog vrijednog izdanja, gradonačelnik Renato Krulčić naglasio je da je ova knjiga nastala iz ljubavi prema Pazinu i njegovim stanovnicima, te kako je ona, govoreći o prošlosti i povijesti, okrenuta budućnosti i budućim naraštajima.

Član uredništva Elvis Orbanić zatim je ukratko predstavio sadržaj knjige, posebno istaknuvši poglavlja vezana uz srednjovjekovnu pazinsku povijest, uz Kaštel, crkvu Sv. Nikole, franjevački samostan, o pazinskom urbaru, glagoljašima, protestantizmu, Uskočkom ratu, obitelji Montecuccoli, francuskoj upravi, austrijskoj vlasti, željeznici, Jurju Dobrili, prvoj hrvatskoj gimnaziji, talijanskoj vlasti, slomu fašizma, sjedinjenju s maticom, poslijeratnoj izgradnji, industriji, školstvu, sportskim uspjesima, Pazincima u Domovinskom ratu te mjesnim odborima, a kao posebnu zanimljivosti istaknuo je popis čak 50 gradonačelnika Pazina (s raznim nazivima njihovih funkcija, od podeštata pa do predsjednika narodnog odbora ili predsjednika skupštine općine) u razdoblju od 1817. do 2017. godine. Izdrži li aktualni gradonačelnik Pazina Raneto Krulčić do kraja svoj treći mandat, postat će, izračunao je Orbanić, gradonačelnik s najdužim stažem u 200 godina novije pazinske povijesti!

"Autor teksta Mirjan Rimanić pripovijeda manirom vještog pisca pa se čitatelj ove monografije osjeća kao usred nekog povijesnog romana. Ovo je knjiga kojom se svi Pazinci i Pazinke mogu ponositi", naglasio je Elvis Orbanić na kraju svoga izlaganja.

Autor većine fotografija u ovoj monografiji, Duško Marušić Čiči, prisjetio se kako je za davnih putovanja vlakom njegov djed, kad bi vlak sa sjevera prišao pazinskoj kotlini, znao uzdahnuti: "Sad smo prišli doma!", a i njemu je, iako je Puležan, Pazin oduvijek bio drag i rado je prihvatio izazov fotografiranja svih pazinskih mijena i boja kroz čitavih godinu dana.

Autor teksta Mirjan Rimanić ispričao je na ovoj promociji kako je rad na monografiji trajao godinu dana, ali se za ovaj pothvat on pripremao kroz čitavih 30 godina svoje novinarske karijere, istražujući, bilježeći, snimajući i pohranjujući podatke i građu o Pazinu, sastavivši tako obimni materijal za priču o, rečeno naslovom jedne knjige legendarnog pazinskog profesora Tugomila Ujčića, "hodu pokoljenja nad ponorom Pazinčice".

Naziv monografije "Pazin osobno" Rimanić je objasnio željom da se ovom knjigom Pazin na osobniji način, poput biografije, predstavi znatiželjniku odnosno čitatelju koji ga želi upoznati. Prateći razvoj grada od srednjovjekovne utvrde do industrijskog grada i naših dana autori su nastojali, naglasio je Rimanić, osim građevina, među kojima su neke danas reprezentativni spomenici svojih epoha, pronaći i imena ljudi zaslužnih za njihov nastanak. Slijedeći tragove prošlosti ulazilo se u arhive, u literaturu, ali i u sjećanja Pazinaca, kako bi se rekonstruirala događanja čije posljedice danas nalazimo kao objekte u prostoru ali i kao baštinu u načinu života i raznim aspektima društvenog djelovanja, istaknuo je također Rimanić, zahvaljujući se na odličnoj suradnji Dušku Marušiću Čičiju, "čiji je osjećaj za odabir kompozicije u pejzažu ili za uočavanje detalja u ovoj monografiji došao do potpunog izražaja".

Prvi primjerci monografije na kraju ove svečane promocije uručeni su svim živućim gradonačelnicima Pazina (nedostajao je samo Bogdan Medančić): Mariju Dagostinu, Ferdinandu Tončiniću, Klaudiju Sinkoviću, Stanku Mališi, Robiju Zgrabliću, Nevenu Rimaniću i Renatu Krulčiću. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter