Knjiga koje povezuje dvije regije


Predstavljanje knjiga za djecu "Mic po mic - Mickasta spajalica Boke kotorske i Pule" Snježane Akrap Sušac i Feodore Gubaš Štifanić održano je u srijedu navečer Gradskoj knjižnici i čitaonici. Kratke priče i pjesme Snježane Akrap Sušac i Feodore Gubaš Štifanić maštovitim su i vedrim ilustracijama upotpunila djeca, polaznici hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu te učenici pulske Osnovne škole Veli Vrh pod mentorstvom profesorica Ane Šarčević i Roberte Weissman Nagy.

Snježani Akrap Sušac i Feodori Gubaš Štifanić ovo je druga zajednička knjiga, nakon slikovnice "Mala zb(i)rka priča" objavljene 2014. godine. Kroz predstavljanje nadahnuto su vodile moderatorice Karmen Damljanović i Slavica Lončarić.

- Ovo je značajna knjiga koja povezuje dvije regije, a uz dvije autorice, svojim likovnim radovima sudjelovala su i djeca iz škola iz Boke kotorske i Pule, a autorice donose kvalitetne i vrlo kreativne radove, kazala je Damljanović.

Slavica Lončarić izrazila je zadovoljstvo što se ova knjiga predstavlja u najprirodnijem okruženju za knjigu - knjižnici te da donosi spoj, vezu Istre i Crne Gore, a na upit moderatorica Snježana Akrap Sušac kazala je da naziv "Mic po mic - mickasta spajalica Boke kotorske i Pule" je nastao iz razloga jer je jedna djevojčica, vidjevši kako izgleda slikovnicu prije objavljivanja, kazala da je baš - mickasta.

- Istra i Boka kotorska dva su moja zavičaja, Boka kotorska je moj rodni zavičaj, Pula je moj grad već dugi niz godina, i drago mi je da sam ih ovom knjigom obgrlila, spojila, i da su tu sudjelovala djeca iz pulske i kotorskih škola, rekla je Akrap Sušac, a Lončarić je naglasila i važnost činjenice da se na kraju knjige nalaze bijeli, prazni listovi gdje djeca mogu ispisati svoje priče, pjesme, ili pak ispunit ih crtežima.

Karmen Damljanović rekla je da autorice donose mnogolika bića, a da su posebno lijepo oslikane životinje, kojima autorice daju novu dimenziju. I same priče imaju i terapeutsku funkciju, opuštajuću, a poruka koja izvire iz njih je ona mira i dobra.

U ime izdavača Biserka Vranić posvetila je ovo predstavljanje svome suprugu Predragu Spasojeviću, utemeljitelju MEDIT-a, jednog od nakladnika ove knjige, koji je preminuo na dan predstavljanja knjige prije šest godina.

Ana Šarčević govorila je o kreativnom radu na ovoj knjizi, a Roberta Weissman Nagy osvrnula se na rad s učenicima prilikom oslikavanja ove knjige.

Za opremu knjige pobrinula se agencija Medit koja je i nakladnik uz NIP Gospa od Škrpjela iz Perasta u Crnoj Gori.

Od učenika iz Kotora i Tivta, svojim su uracima prisutni: Marija Akrap, Petar Akrap, Kristina Božinović, Josip Francesković, Lucija Francesković, Rozalija Francesković, Andrej Golub, Anđela Golub, Anita Grgurević, Kristina Janović, Agata Luković, Luka Maslovar, Renata Mirošević, Andrea Nikolić, Luka Nikolić, Paula Petković, Anto Petrović, Kristina Petrovič, Ilija Sindik, Elena Srdoč, Anđela Stipanić, Matilda Stjepčević, Pavo Vičević, Vedrana Vičević, Renata Vuksanović i Dragica Zeničanin.

Iz pulske OŠ Veli Vrh zastupljeni su Gaia Barbančić, Iva Begić, Ivan Blašković, Damian Butković Buršić, Marlena Celija, Ana Chiavalon, Greta Cukon, Erik Devežić, Sara Đurdek, Dorotea Grgorović, Ivor Klić, Eva Krtalić, Elena Kupčak, Martina Licul, Noemi Mendiković, Samuel Moscarda, Mauro Nežić, Linda Radi, Gabriel Radović, Larisa Saldić, Caterina Simonelli i Noel Šterpin.

Za nakladnike su potpisani Biserka Vranić i don Srećko Majić, urednica je Ana Šarčević, a nakladnici su pulski MEDIT i NIP Gospa od Škrpjela iz Perasta.

Za glazbeni intermezzo bila je zaslužna mala violinistica Serena Bulešić. (Vanesa BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter