Knjiga koja svijetli u mraku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu programa 10. dana Orisa, casopisa za arhitekturu i kulturu, prošlog je vikenda u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održano i predstavljanje knjige "My light" pulskog dizajnera rasvjete Deana Skire.

Knjiga je to, koja je objavljena povodom obilježavanja 20. godišnjice rada ovog višestruko nagradivanog autora, koji je samostalnu karijeru zapoceo 1990. u New Yorku osnovavši tvrtku Lumenart.

- U knjizi, koja svijetli u mraku, sažeti su svi najznacajniji Skirini radovi s pojašnjenjima kreativno- tehnološkog procesa iz kojih izviru mnogobrojni prakticni savjeti i specificna znanja s podrucja dizajna rasvjete, navode u Lumenartu.

Urednica knjige je Tamara Zamelli, dizajn potpisuje Tatjana Malnar Pocrnic, a izdavaci su milanski "Lupetti" i zagrebacki Arhitekst, ujedno i organizator Dana Orisa.

Skirino gostovanje na ovoj manifestaciji ukljucivalo je i predavanje u kojem je naglasio važnost suradnje izmedu investitora, arhitekata i dizajnera rasvjete te pojasnio kompleksnost prirode svjetla i njenog utjecaja na covjeka.

- Konkretnim primjerima prikazan je nastanak i razvoj kreativnih ideja, moguca tehnološka rješenja te nacini regulacije rasvjete u svrhu postizanja maksimalnog vizualnog komfora uz istovremenu uštedu energije, zakljucuje se u priopcenju Lumenarta.


Podijeli: Facebook Twiter