Knjiga koja spaja Istru i Crnu Goru


Pjesme su podijeljene u četiri tematska ciklusa: domoljubne, zavičajne, ljubavne i tužaljke. I pjesnički stilovi se isprepliću, ovisno o temi i raspoloženju autorice

U Gradskoj knjižnici Umag predstavljena je knjiga poezije "Srce na dlanu" Milunke Medojević, članice Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Bujština" Umag, koja je široj publici poznata po čitanju svojih pjesama na raznim priredbama.

Brojne posjetitelje je u uvodnom dijelu programa pozdravio domaćin, ravnatelj umaške knjižnice Neven Ušumović, istaknuvši odličnu suradnju s Društvom Crnogoraca Umag, a osobito s autoricom koja je bila jedna od osnivačica Društva. Naglasio je važnost i značaj kojega Društvo zauzima u Umagu, povezujući dva, kulturološki i socijalno naizgled zemljopisno udaljena prostora, Istru i Crnu Goru.

Intimna pripovijest

Riječ je uzela te nastavila s predstavljanjem knjige Milanka Marić, urednica knjige i predsjednica Društva. Kazujući kako je knjiga nastala, osvrnula se kronološki na autoričin život, koji je poput intimne pripovijesti opisan u objavljenim pjesmama. Istaknuvši da je dio stihova duboko potresan jer opisuje autoričine najteže obiteljske tragedije, smrt oca, voljene braće, majke udovice s devetoro djece i sl., kao urednica knjige dvojila je da li ih štampati, no autorica je dala svoj pristanak jer je htjela otvoriti do kraja svoje srce, nudeći ga čitateljima na dlanu. Otuda i naslov knjige "Srce na dlanu".

Pjesme su podijeljene u četiri tematska ciklusa: domoljubne, zavičajne, ljubavne i tužaljke. I pjesnički stilovi se isprepliću, ovisno o temi i raspoloženju autorice. Pa tako nailazimo na pjesme pisane u desetercu, vezanim stihovima u rimi, slobodnim i otvorenim stihovima u kojima ima naznaka strujanja svijesti prožetih bogatstvom raskošnih emocija. Sve pjesme su dinamične, pune ritma i određene melodičnosti, koja je individualna karakteristika autorice i podneblja iz kojega dolazi.

Nastavno se na urednicu nadovezao prof. Dušan Roganović, iz Rovinja, član Zajednice Crnogoraca IŽ, ujedno i autor predgovora u knjizi.

Filmski zapis

- Ciklus pjesama Milunke Medojević je kao filmski zapis njezinoga potonjeg života zapisan kroz pjesme koje su živopisne i slikovite te čine jednu cjelinu. U njima je stopila crnogorski jezik i istarski dijalekt, odnosno hrvatski jezik gotovo neprimjetno, i brzim čitanjem stihova se ne uočava ta razlika, kao što je neprimjetna i u svakodnevnom govoru kada se spajaju inačice ex jugoslavenskih prostora. To bih nazvao prednošću, a ne manjkavošću, jer jezik je živa tvorba i podložan miješanjima riječi i promjenama. Ono što posebno valja istaknuti je činjenica da autorica piše srcem i da je otela zaboravu brojne crnogorske narodne riječi koje stjecajem povijesnih i društvenih zbivanja nisu više u svakodnevnoj uporabi u govoru, ali s obzirom da je ona kao mlada doselila i živi u Istri, ostali su joj zapisani u sjećanju izrazi iz djetinjstva koje su rabili naši stari, zaključio je Roganović, čestitavši joj na knjizi i darujući je ružom kao pravi kavalir.

Autorica se duboko dirnuta zahvalila prijateljima, obitelji, Društvu i Gradu Umagu koji su ju potakli na pisanje knjige, napominjući da je za nju je ovo veliki trenutak ushita, dosanjanog sna, ali ne samo zbog tiskanja knjige, već i zbog toga što je veliki dio životne tuge odagnala u svojim zlatnim godinama, a potvrda toga su podastrte pjesme koje napisala u posljednje dvije godine, kao umirovljenica. Naime, od pogibelji brata u Australiji, prije 30 godina, nije mogla sročiti ni jedan stih. Nakon što se rodila unučica Marija, probudila je u njoj uspavane stihove i ljubav prema životu, koju je iz "pera" prenijela, iznova, na papir.

Recenziju knjige potpisuje profesorica Ana Zubčić Kuhar, a tiskana je sredstvima Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Bujština Umag uz potporu Grada Umaga.

(Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter