Knjiga je uvijek bila otok onima koji vole čitati

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Brojna je publika prisustvovala otvorenju ovogodišnjeg, 21. sajma knjige u Istri u Domu hrvatskih branitelja s temom "Otok-geto-azil". Sajam je otvorila glumica Jadranka Đokić, koja je kao gimnazijalka 1998. godine na 4. sajmu knjige u Istri izgovorila tadašnji moto sajma, Balotine stihove "Lip je život samo ontar kad se bez straha žrtvuje".

Ostala je zapamćena i po ulozi "ocvale knjiške dame" na Sajmu u bivšem kinu Pula dvije godine kasnije te kao Virginia Woolf u Domu hrvatskih branitelja.

"Čovjek je otok, planeti su arhipelag u svemiru, a svemir je kuglica na dlanu ljudi", započela je sugestivnu, lirsku misao ova glumica koja je potom i proglasila Sajam otvorenim.

Ceremoniju otvorenja glazbom je pratio sastav Lice mista, koji je mjestom s kojeg dolazi - Preko na otoku Ugljan - izravno povezan s temom Sajma ili barem onim prvim dijelom teme koji se odnosi na fenomen otoka. Pjevaju na dijalektu svoga otoka, prečkom dijalektu, a izveli su skladbe "Sloboda" i "Mrzim".

- Knjiga je uvijek bila otok za pametne ljude koji vole čitati, ovaj sajam je kao svjetionik i čast mi je da je Županija dala malo vatre tom svjetioniku, kazao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica poželjevši Sajmu puno sreće i energije.

Zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci zahvalila se Magdaleni Vodopiji što je ponovno poklonila gradu ovu manifestaciju uz želju da svatko kupi - za sebe ili za svoje najdraže - knjigu za ispod bora.

Program otvaranja vrlo je duhovito, pomalo i ironično vodio Vojo Šiljak ispraćen ovacijama publike, te je više puta istaknuo da je glavni pokrovitelj ove manifestacije Zagrebačka banka, a potom i Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pula, a za pulskog gradonačelnika Borisa Miletića rekao je da je trenutno u Zagrebu gdje se bavi "mostogradnjom".

Da su knjige poput žena s kojima treba biti nježan, milovati ih, paziti i maziti naglasio je Šiljak predstavljajući najzaslužniji osobu za održavanje Sajma - Magdalenu Vodopiju, uz napomenu da ona vodi već 21. godinu Sajam, a da je Hrvatska u međuvremenu promijenila četiri predsjednika.

Magdalena Vodopija pohvalila je sjajan tim, novu voditeljicu prodaje Ninu Plovanić i njezinu savjetnicu Terezu Pulja, organizatoricu Eminu Popović, potom Slavicu Ćurković, Iris Mošnju, Reu Korani, Aniku Miletić, sve tehničare pod vodstvom Matka Plovanića, Danijela Žeželja za vizualni identitet te je naglasila da ovogodišnje izdanje, osim autorima, posvećuje i nakladnicima koji su imali jako tešku godinu i unatoč svemu tome realizirali sjajne knjige.

Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministra kulture, posebno je pozdravio goste, ali i najmlađe jer na njima svijet ostaje.

Otvorenju je prisustvovala i Maria Elena Bravo Taberne, zamjenica španjolskoga veleposlanika, a Šiljak je najavio da će upravo Španjolska dogodine biti zemlja partner.

Na ovogodišnjem Sajmu izloženo je oko 20 tisuća naslova 200 nakladnika iz Hrvatske i regije, a tijekom 11 sajamskih dana održat će se stotinjak programa, bit će tu i izložbi, koncerata i brojnih sadržaja posvećenih stripu.

Govoreći o brojkama Sajma, valja naglasiti da će se održati 108 programa sa 146 autora - književnika, glazbenika, prevoditelja, izdavača, umjetnika, predavača, a 50 autora dolazi na Sajam sa svojim novim knjigama.

U programu Sajma sudjelovat će vrlo zanimljivi inozemni autori, Terry Eagleton, jedan od najvećih teoretičara književnosti i kulture kojem su ove godine u Hrvatskoj prevedene i izdane dvije knjige, te poznati talijanski pisac i aktivist Erri De Luca. Dolaze i Jon Kalman Stefansson s Islanda, Jurij Viničuk i Oleksandr Irvanec iz Ukrajine, iz Njemačke dolazi Joachim Sartorius, iz Švicarske Lukas Barfuss, a iz Bosne i Hercegovine Namik Kabil.

Brojni će i hrvatski pisci ovdje predstaviti svoja nova djela, od Miljenka Jergovića koji će predstaviti dvije svoje nove knjige o Sarajevu, Borivoj Radaković dolazi sa svojim novim romanom, a Željko Krušelj predstavit će knjigu o Poletu. Knjige će predstaviti i Puljani Andrea Matošević, Igor Duda i Jasna Žmak, a Milan Rakovac premijerno promovira svoja "Izabrana djela". Dragan Velikić je Pulu odabrao za hrvatsku premijeru romana "Islednik".

Među gostima sajma su i Zdravko Zima, Marina Vujčić, Borna Vujčić, Zoran Ferić, Dragan Markovina, Tonko Maroević, Zvonko Maković, Jurica Pavičić, Žarko Puhovski, talijanska novinarka Valeria Brigida, turska spisateljica i aktivistkinja Ece Temelkuran i brojni drugi.

U fokusu programa će biti i Beograd i njegova snažna umjetnička i kulturna scena, kazala je Vodopija te dodala da će atmosferu suvremenog Beograda u Pulu prenijeti "bardovi toga grada i mlađi beogradski autori među kojima su Slobodan Šijan, Goran Marković, Božo Koprivica, Slavoljub Stanković i drugi".

Program "Beograd čita", kazala je Vodopija, ujedno je i posveta filmskoj Puli jer su zlatnim Arenama do sada nagrađivani i Miki Manojlović, Goran Marković te Slobodan Šijan. U sklopu sajma održat će se i četiri izložbe. (V. BEGIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U PETAK.


Podijeli: Facebook Twiter