Knjiga je prijateljica duše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Proglašavam Sa(n)jam knjige u Istri open. Dobrodošli u raj". Tim riječima karizmatične ukrajinske spisateljice Oksane Zabužko, koja posebnu pozornost posvećuje ukrajinskoj samoidentifikaciji, postkolonijalnim pitanjima i feminizmu, otvoren je danas u podne po 20. put Sa(n)jam knjige u Istri, manifestacija koja će u idućih 11 dana biti nezaobilazna meka za ljubitelje pisane riječi i druženja s književnicima i svima onima koji su vezani za pisanu riječ.

Raj kao svojevrsna biblioteka

Otvarajući Sajam, popularni je voditelj Vojo Šiljak kazao da se ove godine obilježava stotinu godina od Prvog svjetskoga rata, 20 godina od prvog sajma knjige te deseta godišnjica Kiklopa. "Raj sam oduvijek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku", citirao je Šiljak Jorgea Luisa Borgesa prilikom ceremonije otvaranja 11-dnevnog druženja s knjigom i autorima u dobro ispunjenom salonu Doma hrvatskih branitelja.

Potom je nastupio vrlo dojmljiv Duo Catch Pop String-Strong iz Beča, odnosno na violončelu Rina Kačinari s Kosova, a na violi Novosađanka Jelena Popržan, koje su predstavile jedan sugestivan, nešto drukčiji zvuk, jodlanje na njihov način, a potom je popularni Livio Morosin uz glasovirsku pratnju Anice Franjul i navedenog dua otpjevao je vrlo emotivnu "1914. Mojen didu". Duo iz Beča odlikuje jedinstveni izričaj, nadahnuta, pa i na trenutke žestoka svirka uz dojmljive sviračke i glasovne mogućnosti.

- Miljenko Jergović je za Livia Morosina rekao da je sjajan glazbenik, gitarist, skladatelj, mračnog i moćnog dara za kulturno-povijesnu transformaciju. Kao nitko među nama, Livio piše i pjesme mnogo starije od sebe. Tako je i "1914 Mojen didu" od Livija mnogo starija, kazao je prilikom otvorenja nadahnuti Vojo Šiljak, koji je više puta spomenuo pokrovitelje manifestacije, a ispred svih Zagrebačku banku te sve one koji su omogućili da se ova manifestacija kontinuirano održava toliko godina.

Ističući da je knjiga prijateljica duše, Šiljak je prepustio riječ pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću koji je čestitao svima onima koji vode ovaj sajam već dvadeset godina i koji je Pulu upisao na svjetsku kartu važnih kulturnih zbivanja, a izrazio je divljenje za Magdalenu Vodopiju i cijeli tim kreativaca.

Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu koji je, kako je Šiljak napomenuo, bio vrlo važan za sajam kada je ta manifestacija proživljavala teške trenutke, kazao je da "svaku uspješnu manifestaciju karakterizira barem jedan skandal. Mi smo to tu kartu već ispucali, a malo reklame ne škodi. To nije samo sajam knjiga, to je i sajam čitatelja, kreativne ekipe koje nije nikada odustajala i prevladavala sve poteškoće, izdavača i knjižničara i sve to znači veliki korak prema Puli europskoj prijestolnici kulture. Knjiga nudi puno toga, od sumnje, skepse, razmišljanja i želim da čitateljima puno takvih osjećaja".

I više nego punoljetan

Prva dama sajma, njegova utemeljiteljica i direktorica Magdalena Vodopija, rekla je da se čitav njezin govor raspao kada je Morosin izveo tu sugestivnu pjesmu o didu, stvorivši pravi mirakul.

- Sajam karakterizira svojevrsno sveto trojstvo, izdavači koji su maloj autsajderskoj ekipi, autori, koji su od jednog vojnog kluba napravili literarni, te pulska publika, jedna od najtežih publika koja već 20 godina podržava sajam. Hvala svim ekipama koje su stvarale sajam, od one prve, Boška Obradovića, Tereze Pulja i Zorana Vodopije pa sve do one današnje, koja će sajam voditi sigurno narednih dvadesetak godina, jer ja sam od mlade organizatorice postala već vesela vremešna dama, kazala je Vodopija zahvaljujući se svim pokroviteljima te ekipi koja svojim trudom, entuzijazmom i energijom nosi sajam, od Mauricia Ferlina do Miodraga Kalčića Kine, Egle Vošten, Iris Mošnja, Ree Korani, Tine Zenzerović, Nine Plovanić, Marka Plovanića, Vibora Juhasa, nezamjenjivih vozača i vrijednih prodavača.

Doministar kulture Vladimir Stojsavljević Vaki izrazio je zadovoljstvo što može pozdraviti publiku u ime ministrice kulture dr. Andree Zlatar Violić, a sajam je sada, kako je rekao doministar Stojsavljević, i više nego punoljetan.

- Dvadeset godina održavanja jedne manifestacije je puno, tu je uloženo puno truda, energije, znanja, kreativnosti, u ovih dvadeset godina nalaze se stoljeća pisane riječi, tu su Antigone, Hamleti, Don Quijoti, a svim posjetiteljima osjećaj toga druženja s knjigom trajat će još jako dugo u životu, to je rođendan koji u sebi krije tisućljeća.

Ukrajinska spisateljica Oksana Zabuško podijelila je s posjetiteljima svoja razmišljanja o zloglasnoj temi rata, koji upravo proživljava njezina zemlja i koji je naša zemlja nažalost također morala proći.

- Rat je počeo kada su ruski agenti palili ukrajinske knjige, a zadaća knjiga i književnosti je pomoći ljudima. Ukrajina je tek nedavno otkrila hrvatsku književnost i mislim da imate sjajne autore sa sjajnim djelima, a iz vaših knjiga možemo štošta saznati i o ratu, nažalost, kazala je ova autorica.

Šiljak je posebno pozdravio austrijsku veleposlanicu Andreu Ikić-Bohm i direktora Austrijskog kulturnog foruma Christiana Lacka, kao i zamjenicu američkog veleposlanika Margaret Nardi. (Vanesa BEGIĆ; snimili Neven LAZAREVIĆ i Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter