Knin: Otkriven spomenik Oluji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djeca branitelja poginulih u Domovinskom ratu otkrila su u cetvrtak navecer u Kninu, na Trgu Ante Starcevica, monumentalni spomenik hrvatske pobjede "Oluja 95".

Spomenik je otkrilo šesnaestero djece simbolizirajuci, kako je objašnjeno, 16 godina od završetka vojno-redarstvene akcije Oluja.



U svojim obracanjima predsjednik Republike Ivo Josipovic, predsjednik Sabora Luka Bebic i predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknuli su da ce taj spomenik ostati u znak trajnog sjecanja na pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu i u znak sjecanja na vojno-redarstvenu akciju Oluja, koja je, kako je sve troje istaknulo, jedan od najvažnijih dogadaja u hrvatskoj povijesti.

Spomenik sa slavolukom, koji u jednom dijelu sadrži kapelicu sa stiliziranim križem i svijecama, rad je akademskog kipara Petra Dolica, a arhitektonsko rješenje je dao arhitekt Tonko Zaninovic.

Spomenik je u obliku slova V cime se simbolizira pobjeda u Domovinskom ratu i Oluji. Spomenicka skulptura izradena je od posebne aluminijske legure silumina od koje je izraden i stilizirani križ, a slavoluk je od posebno obradenog betona. U spomenik je, kako je receno, investirano oko 6 milijuna kuna.

Josipovic je, obracajuci se nazocnima, istaknuo kako taj spomenik služi da se buduce generacije sjecaju Oluje kao jednog od najvažnijih dana hrvatske povijesti. Danas obilježavamo jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji trenutaka hrvatske povijesti, jer Oluja je bila odlucni trenutak kada je Hrvatska svojim vlastitim snagama obranila svoju cast, slobodu i demokraciju, rekao je Josipovic. Josipovic je na svecanosti otkrivanja spomenika istaknuo kako moramo biti ponosni što je u proteklih 20 godina postojanja Hrvatske države puno napravljeno, ali je upozorio i na manje uspješne stranice naše povijesti - spomenuvši ratno profiterstvo, nepotrebne zlocine, kriminal, siromaštvo.

Hrvatska danas nije ista kakva je bila, Hrvatska je danas bolja zemlja, kazao je Josipovic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter