Knin: Gotovina izabrao Milanovića, a ne Thompsona

(Nikša Stipaničev / CROPIX)
(Nikša Stipaničev / CROPIX)

Umirovljeni general Ante Gotovina bio je u ponedjeljak prijepodne u Kninu na proslavi 18. obljetnice Oluje, a navečer su ga, zajedno s Mladenom Markačem, očekivali u Čavoglavama gdje tradicionalnu feštu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti organizira Marko Perković Thompson.

Internetski portali desnije orijentacije tijekom dana su izvještavali da je Gotovina obećao dolazak, no od toga na kraju nije bilo ništa. Jako je to razočaralo više desetaka tisuća okupljenih u Čavoglavama. Među onima koji nisu mogli shvatiti zašto je mitski general zaobišao ljude koji ga toliko obožavaju bio je i poznati aktivist protiv korupcije Tomislav Jelić, nekadašnji HDZ-ovac koji je danas kao član Hrasta potpredsjednik vijeća u jednoj zagrebačkoj četvrti.

- U Čavoglave godinama dolaze ljudi koji su iskreno voljeli Gotovinu, ali on ih je svojim nedolaskom istinski razočarao. No, neka mu bude, to je njegov izbor, rekao nam je Jelić koji ni jučer nije mogao sakriti da ga je pogodilo što Gotovina nije barem nakratko navratio u Čavoglave i obratio se mnoštvu. Thompson je već u ponedjeljak konstatirao da su "naši generali Markač i Gotovina isto su bili pozvani u Čavoglave, ali nisu došli". 

"Oni slave negdje drugdje. Ima i onih koji slave u Kninu, a oni ne vole ni nas ni Hrvatsku", sipao je žuč Thompson. Smatralo se da je nekako prirodno da Gotovina bude na prvoj fešti u Čavoglavama nakon što je oslobođen.

Ali, on je imao drukčije planove. Po završetku programa u Kninu, gdje je doživio ovacije, Gotovina je kolegom iz haaškog pritvora Ivanom Čermakom, premijerom Zoranom Milanovićem i još nekolicinom otišao u Sinj na ručak koji je u svojoj kući priredio ministar Ante Kotromanović.

Nakon višesatnog ručka, Gotovina se, umjesto da ode na druženje s Thompsonom, zaputio u rodne Pakoštane. I tako je izazvao ozbiljno ogorčenje svojih pristalica. Međutim, Gotovinin ručak s Milanovićem zapravo nije iznenađujući jer su njih dvojica razvili prijateljski odnos otkako je general na slobodi i razmjerno se često sastaju.  (D. CIGLENEČKI, Z. DELJANIN, Z.CRNČEC)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter