Knapićevi Akcenti vremena u Baselu i Durbachu

Emil Knapić (Arhiva GI)
Emil Knapić (Arhiva GI)

Porečki kipar i likovnjak Emil Knapić jedan je od jedanaest umjetnika i jedini hrvatski predstavnik čija su djela predstavljena na izložbi u Katapult Galerie u švicarskom Baselu, u povodu International Art-Showa, najveće umjetničke manifestacije u ovom gradu.

Izložba je otvorena do 26. srpnja u tom popularnom galerijskom prostoru u centru Basela, a predstavljena su djela umjetnika iz međunarodnog umjetničkog društva Syrlin sa sjedištem u Stuttgartu koje ima 230 članova u Europi i izvan nje. Društvo predstavlja umjetnike koji kreiraju sve oblike likovne umjetnosti i svake su godine uključeni u brojne prestižne izložbe i programe razmjene međunarodnih umjetnika. Knapić je član Syrlina i lani je sudjelovao na njihovoj izložbi u povodu ulaska Hrvatske u EU u porečkoj Istarskoj sabornici.

U Baselu izlaže željeznu skulpturu iz ciklusa "Akcenti vremena" koja je već bila izložena u Londonu i Stuttgartu, gdje je osvojila nagradu publike.

Nakon otvaranja izložbe u Baselu Knapić je otputovao u njemački Durbach, nedaleko od francuske granice, gdje je dobio priliku i čast biti jedan od devet umjetnika čiji su radovi izloženi u parku Muzeja suvremene umjetnosti u sklopu njihove izložbe. Knapić je i na ovoj izložbi, na kojoj se predstavljaju članovi Syrlina, jedini hrvatski predstavnik koji je prošao selekciju te dobio priliku da njegovi radovi ovdje budu izloženi sve do početka listopada, do kada je izložba otvorena.

U Durnbachu se predstavlja s tri metalne skulpture iz ciklusa "Akcenti vremena", karakteristične po minimalizmu koji je prisutan i u njegovim radovima u Parku skulptura otvorenom prije nekoliko godina u Radošima kraj Poreča. Četvrta je izložena skulptura također od metala, a riječ je o stiliziranoj nozi.

- Izložba u Baselu ujedno je i moje prvo predstavljanje u Švicarskoj, što mi je posebno drago, a osim toga odvija se i u vrijeme njihova velikog umjetničkog festivala na koji dolaze gosti iz cijelog svijeta. Isto tako, proći selekciju i dobiti priliku da ti rad bude predstavljen u Muzeju suvremene umjetnosti u Durbachu, veliko je priznanje, pa mogu reći da sam vrlo zadovoljan, kazao nam je Knapić.

Osim inozemnih uspjeha nastavlja nizati i one u Hrvatskoj, pa je tako nedavno dobio prvu nagradu na ex tempore natječaju u organizaciji Općine Kostrena, na kojem se predstavio jednim metalnim objektom i slikom u metalu. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter