Knapićeva "Dancing Foot" krenula u osvajanje Amerike

Skulptura "Dancing Foot"
Skulptura "Dancing Foot"

Porečki likovni umjetnik i kipar Emil Knapić ove će godine u svoju biografiju upisati tri vrlo značajna događaja za nastavak karijere - njegova će zanimljiva skulptura stopala po imenu "Dancing Foot" sudjelovati na u svjetskim razmjerima važnim izložbama. U rujnu, studenom i prosincu bit će izložena u Houstonu, San Diegu i Miamiju. Skulptura je već na putu za SAD.

Knapić kaže da je do toga došlo nakon što ga je primijetio vlasnik njemačke galerije Syrlin iz Stuttgarta, da bi zatim prošao i stroge selekcije organizatora ovih izložbi.

- Na tim sajmovima suvremene umjetnosti najistaknutije galerije svijeta predstavljaju probrana djela likovne umjetnosti 20. i 21. stoljeća, koja se često ne mogu nigdje drugdje ni vidjeti. HFAF Houston, Art San Diego i Art Basel Miami Fair pravi su magnet za poznavatelje umjetnosti, galeriste, umjetnike i kolekcionare.

Sudjelovanje na tim sajmovima svakom umjetniku omogućuje pristup daleko široj i raznovrsnoj publici, kontakte sa značajnim galerijama i prilike za nova izlaganja. Ondje se oprezno otvaraju vrata novim umjetnicima, a zastupljenost autora i galerija iz naših krajeva vrlo je mala, ispričao je samouki kipar.

Naveo je da kani otići osobno na sve tri izložbe, gdje njegova skulptura mora po ugovoru obavezno sudjelovati. Jer, može se desiti da se "Dancing Foot" proda već od 19. do 22. rujna u Houstonu, no kupac će je dobiti tek po zatvaranju sajma Art Basel u Miamiju, koji traje od 3. do 8. prosinca.

Knapić je istaknuo da su troškovi sudjelovanja na tim prestižnim manifestacijama vrlo visoki, a radi se o prijevozu od Poreča do Hamburga, transportnom pakiranju, osiguranju, prijevozu brodom do Houstona, skladištenju, pa transportu do San Diega i odande do Miamija, pa natrag za Poreč. Tu je i izrada kataloga, fotografija, prijevod umjetničke biografije, troškovi izlaganja koji se kreću oko 2.000 eura po izložbi, smještaju u tim gradovima…

Knapiću nije lako kao mladom autoru koji se isključivo svojim radom i ljubavlju prema umjetnosti te skromnim financijskim sredstvima i bez formalnog umjetničkog obrazovanja probija u tom svijetu. No, snalazi se… (Tanja KOCIJANČIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter