Klupska revija otvara pulski filmski klub


Pulska filmska tvornica novu klupsku sezonu otvara u četvrtak u 21 sat prikazivanjem odabranih autorskih filmova koji su nastali tijekom njenih radionica u prethodne četiri godine. Filmovi su nastali u koprodukciji s Pula Film Festivalom, u sklopu radionice koja je popratni program Festivala igranog filma u Puli još od 2004.

Deset autorskih filmova koje će za ovu priliku odabrati stručni suradnički žiri - Goran Dević, Janko Heidel i Elvis Lenić - natjecat će se za prvu, drugu i treću klupsku nagradu.

Od voditelja Pulske filmske tvornice Marka Zdravkovića doznajemo da će posjetitelji revije biti aktivno uključeni u nagrađivanje filmova, na način da će na licu mjesta moći ocijeniti filmove glasujući na glasačkim listićima.

U subotu, 13. listopada u 21 sat na redu je prvo ovosezonsko predstavljanje pulskog autora, a ovog puta je to Undertoon Productions na čijem je čelu Saša Đuračić Sal. Moderator predstavljanja bit će filmski kritičar Elvis Lenić, a prikazat će se retrospektiva Undertoon uradaka uz priču sa samim autorom.

Nakon službenog dijela programa bit će upriličen prvi ovosezonski Filmski tulum.

U četvrtak 18. te 25. listopada slijedi nastavak edukacije uz filmove kroz novi ciklus Filmskih artikulacija. Tema je metafilm - stilska forma koja kroz film tematizira filmske postupke i izrađivačku stranu filma. U tu svrhu bit će prikazani filmovi "Osam i pol" (1963.) Federica Fellinija te "Američka noć" (1973.) Francoisa Truffauta.

- Pripremljen je i program naziva "Dječje stvaralaštvo - ususret 3. školi animiranog filma", koji će kroz tri subotnja jutra, 13., 20. i 27. listopada prikazati dječje stvaralaštvo u području animiranog filma, kazao je Zdravković.

U subotu, 27. listopada počinje drugi dio Filmskih portreta Emine Kurtagić. Ovosezonska tema bit će "Fragmenti i sinteza", a ciklus je planiran kao jednomjesečna večer upoznavanja s temom. Drugi dio Filmskih portreta prikazat će sedam filmova iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza, koji su izbor osobnih zapisa, dokumenata i estetskih istraživanja pojedinih, vrlo različitih autora, a istovremeno povezanih stvaranjem umjetničkog djela sintezom postojećih fragmenata.

Svi programi počinju u 21 sat osim subotnjeg Dječjeg stvaralaštva koje je na programu u 10 sati. (B. VINCEK) 


Podijeli: Facebook Twiter