Klupica za srce: Dječjem domu 45.532 kune

Donacija u Dječjem domu (S. R. S.)
Donacija u Dječjem domu (S. R. S.)

Pulskom Dječjem domu danas su donirane 45.532 kune. Taj je novac prikupljen u sklopu humanitarnog projekta "Klupica za sve" koji je tijekom proteklih mjeseci održavan na inicijativu novigradskog Dječjeg vrtića Tičići, a u suradnji s vrtićima Duga iz Umaga, Grdelin iz Buzeta, Tići iz Vrsara, pulskih Monte Zaro i Dugin svijet, Girasole iz Novigrada, zatim novigradske Atelier-galerije Agata, Osnovne škole Rivarela, Talijanske osnovne škole te umjetnice Dragane Sapanjoš.

Projekt su osmislile i pokrenule odgajateljice Dječjeg vrtića Tičići, Zvjezdana Davanzo, Sajonara Ivanišević i Olga Luk uz odobrenje djece, jer, kako ističu, njihovo je odlučivanje i suradnja bila presudna. Potom su na akciju potaknuli i nekolicinu istarskih dječjih vrtića s kojima su vrijedno surađivali i stvarali, a sve da bi se poboljšali uvjeti i kvaliteta života djece u pulskom Dječjem domu koja odrastaju bez roditeljske skrbi. Djeci su u ovom plemenitom radu pomagali roditelji, nonići, obrtnici i umjetnici. U lipnju su svoje maštovite klupice izložili u dva novigradska parka - Parku Irme Benčić te Parku novigradskih ribara. Klupice su ondje bile izložene do konca kolovoza, kada je u sklopu fešte sv. Pelagija održana humanitarna aukcija. Također, tijekom novigradskih ljetnih manifestacija, na posebnom su štandu prodavani minijaturni likovni radovi izrađeni na radionicama s roditeljima u vrtićima.

- Cilj nam je bio senzibilizirati javnost, a posebno djecu u predškolskim ustanovama na važnost i korisnost humanitarnih akcija u zajednici, rekle su nam tijekom predaje donacije odgajateljice iz Tičića. Na primopredaju su u pulski Dječji dom uz odgajateljice stigli novigradski gradonačelnik Anteo Milos te ravnateljica Dječjeg vrtića Tičići Mirjana Andrilović. Prigodno za mjesec darivanja, Novigrađani su djeci donijeli i dvije velike vreće čarapa koje su dar volonterke iz Italije.

- Dobiveni novac bit će utrošen za uređenje igrališta u dvorištu Doma, da bi djeca što ljepše i kvalitetnije provodila slobodno vrijeme. U našoj je ustanovi trenutno zbrinuto 50-ak djece u dobi od tri do 21 godine starosti, na svim vrstama tretmana. To podrazumijeva stalni smještaj, poludnevni boravak i stambenu zajednicu čiji je trenutni kapacitet osam osoba. Dom skrbi o djeci koja su bez odgovarajuće roditeljske skrbi, zanemarena, zlostavljana ili ona kojima su grubo prekršena dječja prava, doznajemo od ravnateljice pulskog Dječjeg doma Davorke Belošević. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter