Klubovima lijecenih alkoholicara bolji status

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na godišnjoj skupštini Kluba lijecenih alkoholicara u Rovinju urucena su priznanja clanovima za apstinenciju. Priznanja za 25 godina odricanja od alkohola dobili su Giovanni Turcinovich, Remigio Kuharic i sadašnji predsjednik kluba Androslav Ilic. Za deset godina apstinencije nagradeni su Mirko Perišic i Ševalija Kovacevic, a za pet godina Ramiz Mešanovic i Anton Dadic. Za cetiri godina priznanje je dobio Miroslav Orbanic, dvije Vladimir Lacok , a najtežu prvu godinu Aldo Flego, Radomir Kulic i Pino Milotic.

Dugogodišnji tarapeut Branko Ignjatov, koji radi u klubu vec 31 godinu, naglasio je da bi ove udruge, neophodne nakon bolnickog lijecenja, trebale biti u sustavu zdravstva. Sada djeluju kao udruge gradana, najcešce pod patronatom Crvenog križa, ali se cesto moraju same financirati putem clanarina. S time je usko povezan i nedostatak tarapeuta, koji bi trebali raditi s apstinentima.

Kroz rovinjski klub je inace u više od tri desetljeca rada prošlo 400 osoba. Trenutno se u prostorima kluba u Domu zdravlja, koju dijele sa udrugama invalida i dijabeticara, svakog utorka od 18 do 20 sati sastaje dvadesetak clanova.

Skupštine su prigoda za druženje s kolegama iz drugih klubova. Tako su u Rovinj došli clanovi klubova iz Pule, Buzeta, Labina, Pazina, Poreca, Umaga, Matulji i Opatije, s kojima su razmijenjena iskustva, posebno oko sustava organiziranja, za koji su svi suglasni da bi ga trebalo zakonski riješiti.


Podijeli: Facebook Twiter