Klub žena IDS-a ukazao na rodnu neravnopravnost

Predsjednica kluba žena IDS-a Sandra Čakić Kuhar, Boris Miletić i popredsjednica kluba Lucija Čakić (C. B. G.)
Predsjednica kluba žena IDS-a Sandra Čakić Kuhar, Boris Miletić i popredsjednica kluba Lucija Čakić (C. B. G.)

- Sazvali smo ovu konferenciju za novinare ne bismo li ukazali na problem rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj, ali i kako bismo poručili da je IDS stranka u kojoj smo mi žene izuzetno dobro zastupljene i organizirane putem Kluba žena IDS-a te aktivno radimo na poboljšanju položaja žena u Istri, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Čakić Kuhar. Žene IDS-a smatraju da ne mogu biti zadovoljne položajem žena u hrvatskom društvu.

- Hrvatska je potpisala cijeli niz međunarodnih sporazuma o zaštiti prava žena, ravnopravnost spolova jedna je od ustavnih vrednota, a zakonom o ravnopravnosti spolova postavljeni su temelji za zaštitu i promicanje prava žena. Međutim, smatramo da je provedba tih pravnih dokumenata problematična i neefikasna. Sve analize resornih institucija, ali i organizacija civilnoga društva jasno ukazuju na nejednakost u plaćama, participaciji u radnoj snazi te u zastupljenosti u političkim sferama odlučivanja. Situacija u Istri definitivno je povoljnija u odnosu na ostatak Hrvatske, a možemo biti iznimno zadovoljne stanjem u IDS-u. Visoku osjetljivost za ovo pitanje pokazali su i članovi IDS-a, koji su izabrali upravo žene na ključne funkcije poput predsjednice gradskih i općinskih podružnica,  rekla je Čakić Kuhar.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić je rekao da prema podacima Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH o rodnoj statistici izabranih kandidata na lokalnim izborima 2013., zastupljenost žena u skupštini Istarske županije iznosi 35,56 posto, što je najveći postotak u RH jer je prosjek oko 21 posto. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter