Klub zastupnika IDS-a odrekao se pitanja u korist oporbe

 Sjednica porečkog Gradskog vijeća traje dva dana (I. GRGAT)
Sjednica porečkog Gradskog vijeća traje dva dana (I. GRGAT)

Posljednja sjednica Gradskog vijeća Poreča je zbog čak gotovo 30 točaka dnevnoga reda bila raspodijeljena na dva radna dana, odnosno večeri. Prvog dana sjednice, kojoj je prisustvovalo 13. od 17. vijećnika, pitanja su počeli postavljati Stevo Žufić, Maurizio Zennaro i Daniel Šaškin, dok se Klub zastupnika IDS-a ovom prigodom odrekao postavljanja pitanja u korist oporbe. 

Žufić zabrinut za Todorićev Agrokor

Vijećnika Šaškina je zanimalo što se kani poduzeti s problematikom prokišnjavanja zgrada smještenih u starogradskoj jezgri. Zanimalo ga je misli li Grad označiti arheološke iskopine u istome dijelu Grada jer bi se time turistima i svim drugim posjetiocima mogla predočiti naša kulturna baština. Zennaro se svojim pitanjima ponovno se osvrnuo na problematiku zapostavljenih i oštećenih cesta, ali i izgrađenome parkiralištu u južnome dijelu Grada, za kojega smatra da je napravljen mimo zahtijeva građana i zakona. Žufić je svoje pitanje preformulirao u inicijativu, te prisutne upitao misli li Grad obzirom na trenutnu problematiku Todorićeva Agrokora poduzeti neki korak, da kojim slučajem ako dođe do pada te kompanije možda se spasi poljoprivredna tvrtka Agrolaguna koja posluje u Poreču. Trebamo li biti zabrinuti, jer tamo radi mnogo naših građana, napomenu je Žufić. Odgovore na sva postavljena pitanja, ali i ona od vijećnika Snježane Mekote i Rodoljuba Kosića, odlučeno je kako će biti dostavljena u pisanom obliku. Tijekom stanke vijećnici su se pitali kada će odgovori stići s obzirom da je to posljednja sjednica.

U maratonskom nastavku pomoćnik načelnika porečke policijske postaje Ivica Erjavec prezentirao je izvješće o stanju sigurnosti na području grada Poreča od 2013. do 2016. godine, koje je jednoglasno prihvaćeno. Istim brojem podignutih ruku usvojeno je i izvješće o radu Gradonačelnika Grada Poreča za razdoblje od srpnja do prosinca 2016. godine, a potom sa 11. glasova za i 2. suzdržana prihvaćen i zaključak o dojeli Povelje 30 april za 2017. 

Manje novaca za Savjet mladih

Odluku o davanju odobrenja na Program rada i financijski plan Savjeta mladih Grada Poreča za 2017. godinu, koji su mladi Porečani nakon pojašnjenja vijećnicima prezentirali putem grafoskopa, i zatraživši samo 10. tisuća kuna donacije, rezultiralo je nakon jednoglasna prihvaćanja prisutnih i mnogobrojnim sugestijama. Pa su tako starije kolege poručile mladima da u budućnosti zatraže više sredstava jer sa više novaca mogu i više raditi. A na pitanje vijećnika Šaškina jesu li zadovoljni postojećom situacijom zabave na ovom području, odgovoreno im je negativno.

U nastavku je jednoglasno uz obrazloženje prihvaćen i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za prošlu godinu te raspodjela rezultata. Uz poneku polemiku i sugestiju prisutnih istim brojem glasova prihvaćeno je i izvješće o ostvarenju programa i javnih potreba Grada za 2016. godinu u predškolskom odgoju i obrazovanju, kulturi, sportu i rekreaciji, zaštiti, očuvanju i unapređenju zdravlja, socijalnoj skrbi…

Odluke o prihvaćanju izvješća o izvršenju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i programa održavanja komunalne infrastrukture za 2016. godinu, iako jednoglasno prihvaćene mnogobrojne vijećnike potaklo je na raspravu. 

Potvrđen mandat ravnateljice muzeja

Šaškina je zanimalo gdje su nestali stari lampioni koje je Grad Poreč nekada dobivao kao nagradu za najljepše uređeni grad u Hrvatskoj. Također se osvrnuo i na druge nedostatke poput kanti za otpatke koje bi trebalo mijenjati da galebi ne rastežu smeće. Žufić je skrenuo pozornost na mnogobrojne nedostatke, pa iznio i primjer kako treba sanirati dijelove šetnica uz more koje su oštećeni djelovanjem valova i slično. Pred kraj jednoglasno je prihvaćena odluka o imenovanju ravnateljice Zavičajnog muzeja Poreštine, a kao jedinoj kandidiranoj, ponovno je za četvoro godišnji mandat izbrana dosadašnja ravnateljica Elena Uljančić Vekić, a usvojena je i odluka o davanju suglasnosti na izmjene i dopune statuta Talijanske osnovne škole.

Kako vijećnici nakon svega i nisu izgledali previše umorno, predsjedavajući Adriano Jakus predložio je da se dade na glasanje prijedlog da se sjednica produži i na ostale točke zakazane za naredni dan. Međutim nakon kratke stanke taj prijedlog je povućen kako ostali vijećnici koji nisu prisustvovali ne bi bili zakinuti, a preostalo je za odraditi još 16. točaka o čemu ćemo izvijestiti sutra. (I. GRGAT)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter