Klub Ladonja traži tematsku skupštinu o vodoopskrbi

Ivo Uccio Miletić i Nenad Čendak (S. BENIĆ)
Ivo Uccio Miletić i Nenad Čendak (S. BENIĆ)

Županijski vijećnici Kluba Ladonja smatraju da građani i Županijska skupština moraju biti informirani o problematici vodoopskrbe i podsjećaju da se redukcija prvog stupnja nastavlja.

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Pazinu Ivo Uccio Miletić i Nenad Čendak najavili su da su poslali u skupštinsku proceduru po hitnom postupku prijedlog zaključka kojim traže da župan s gradovima i općinama te vodovodima sačini analizu stanja vodoopskrbe, procjenu potrebnih količina vode za građanstvo i gospodarstvo, utvrdi mjere i rokove za postizanje zadovoljavajuće vodoopskrbe.

U Ladonji traže da se potom, u roku od 60 dana, sazove tematska skupština o vodoopskrbi, na kojoj bi vijećnici trebali dobiti i informacije o poduzetim i planiranim koracima za izbjegavanje situacije kakva je danas s vodoopskrbom. Trebalo bi, smatraju, donijeti i strategiju za trajno rješavanje vodoopskrbe u Istri.

Vijećnici Ladonje traže i da župan naloži vodovodima da poduzmu aktivnosti za stabilnu i kvalitetnu vodoopskrbu stanovništva i gospodarstva u  Istarskoj županiji. Odgovarajući na novinarsko pitanje Miletić je istaknuo da su svjesni da Županije nema u vlasničkoj strukturi vodovoda, ali da se ona mora brinuti o kvaliteti i standardu života, a da je jedan od uvjeta za to i osiguranje dovoljnih količina kvalitetne vode za građane i gospodarstvo.

- Očito je da IDS sa županom na čelu i taj problem, kao što je bio i Plomin, pokušava sakriti pod tepih kako bi javnosti prikazao da u Istri nema problema s vodom. Kada problem eskalira, onda će se već naći netko drugi tko će biti dežurni krivac - u ovom slučaju nebo, rekao je Čendak.

Spomenute su i razne kontradiktorne informacije poput onih o tome je li trebalo ove godine ispuštati vodu iz jezera Butoniga ili najava podžupana Vedrana Grubišića o probijanju trase i spajanju vodoopskrbnih sustava Istarske i Primorsko-goranske županije, dok se u istarskom Prostornom planu govori o više akumulacijskih jezera, a već godinama postoji i program navodnjavanja. (S. BENIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter