Klub IDS-SDP Sv. Nedelje: Ni čut' za ugljen

Odlagalište šljake TE Plomin (M. MIJOŠEK)
Odlagalište šljake TE Plomin (M. MIJOŠEK)

Općina Sv. Nedelja traži od Vlade da udvostruči naknada Termoelektrani Plomin za korištenje prostora i da za izgradnju komunalne infrastrukture izdvoji deset posto od vrijednosti investicije u Plomin C. Pri tome bi Općini dodijelili osam posto od ukupne naknade i 11,84 posto izdvojenog iznosa, zaključeno je na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća.

Radi se zapravo o zaključku s koordinacije labinskog gradonačelnika i načelnika općina Labinštine, a Sv. Nedelja prva ga je stavila vijećnicima na stol. Zaključkom se Vladi predlaže da naknadu s 0,4262 lipe po kilovatu proizvedene struje poveća na 0,8524 lipe te da je raspodijeli tako što će Kršan dobivati polovicu, Labin 26 posto, a Sv. Nedelja, Pićan i Raša po osam posto.

Također se predlaže podjela sredstava izdvojenih za infrastrukturu prema udjelu u ukupnom broju stanovnika, pa bi tako, uz navedeni postotak za Sv. Nedelju, Labinu pripalo 46,48 posto, Raši 12,69, Kršanu 11,75 i Pićnu 7,24 posto.

Dokument je izglasan uz tri suzdržana glasa iz oporbenog kluba IDS-SDP. Smatrajući da je Plomin C novi blok termoelektrane te da se tekstom zaključka pretpostavlja korištenje ugljena kao energenta, tražili su brisanje svih riječi koje novi pogon definiraju kao zamjenski i umetanje teksta kojim se od Vlade i HEP-a zahtijeva poštivanje prostornog plana Istarske županije, odnosno maksimalnu snagu pogona od 335 megavata i plin kao energent.

Budući da njihov amandman nije podnesen u poslovnikom propisnom roku, nije uvršten na dnevni red, a iz istog razloga je odbijen i njihov prijedlog za posebnu točku dnevnog reda pod kojom se predlagalo slanje apela Vladi za održavanje referenduma o energentu u budućem novom bloku termoelektrane.

Nezadovoljan ovim odlukama, vijećnik IDS-a Feruccio Bernaz obratio se novinarima i naglasio da vladajuća Nezavisna lista Srećka Mohorovića već godinu dana odgađa održavanje tematske sjednice o Plominu C. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter