Klovićevi dvori:"Snovi i sanjarenje" Pavlović Barilli

Milena Pavlović Barilli
Milena Pavlović Barilli

Izložba "Snovi i sanjarenje" Milene Pavlović Barilli, umjetnice srpsko-talijanskog podrijetla koja je bila jedna od najistaknutijih predstavnica europske umjetničke avangarde četvrtog desetljeća 20. stoljeća, otvorena je 10. listopada u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori.

Počevši od ranih radova, nastalih od 1926. do 1931. u tehnici ulja na platnu i pastela, predstavlja se 85 djela njezina opusa, među ostalim originalne nekomercijalne, modne kreacije, radovi nastali od 1932. do 1944. s "enigmatskim kompozicijama", reklamni dizajn napravljen za američke modne časopise i nekoliko umjetničinih osobnih odjevnih i uporabnih predmeta.

- Milena je bila osoba bez presedana u srpskoj modernoj umjetnosti, jedna od najavangardnijih i najzanimljivijih na europskoj i američkoj umjetničkoj sceni tog doba i "umjetnica sna i sanjarenja" koja je u svom raskošnom umjetničkom opusu neprestano hodala po tankoj niti snoviđenja, rekla je autorica izložbe Jelica Milojković.

Ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin rekla je da su izložena najznačajnija i najpoznatija djela umjetnice koju se u jugoslavenskoj povijesti umjetnosti tog razdoblja smatralo ključnom sponom s europskim, a kasnije i američkim prostorom. Tom smo izložbom dobili puni uvid u njezin opus, ali i opsežni katalog s reprodukcijama, dodala je.

Projekt je nastao u suradnji Hrvatske i Srbije, na inicijativu Veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj, a djela su vlasništvo Fondacije Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli iz Požarevca, koja djeluje više od pedeset godina. Izložba u Klovićevim dvorima prva je izložba te umjetnice u Zagrebu nakon 34 godine, kada je bila postavljena u Umjetničkom paviljonu.

Pavlović Barilli rođena je u Požarevcu 1909., prvo slikarsko obrazovanje stekla je u beogradskoj Umjetničkoj školi, a studij slikarstva nastavila u Münchenu. Najviše je stvarala izvan Jugoslavije, koju je s roditeljima napustila kao dvomjesečna beba. Djelovala je i izlagala u velikim umjetničkim metropolama, Londonu, Parizu, Rimu, Firenci, a uoči Drugog svjetskog rata otputovala je u New York, gdje je prerano preminula 1945.

U SAD-u je radila i na komercijalnom dizajnu, najviše kao ilustratorica najuglednijih američkih modnih žurnala i časopisa za uređenje interijera i eksterijera (Vogue, Town & Country, Sharm, Glamour, Harpers Bazzar). Surađivala je i sa skladateljem Gian Carlom Menottijem, za čiji je balet "Sebastian" radila kostime. Izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 10. studenog. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter