Klović sutra u Klovićevim dvorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Julije Klović - najveći minijaturist renesanse", koja se otvara sutra u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori, najavljena kao jedinstven i neponovljiv umjetnički doživljaj i kulturni događaj kojim ta galerija slavljenički obilježava tridesetu obljetnicu djelovanja, prvi će put na jednome mjestu predstaviti sve oblike stvaralaštva velikoga majstora, često nazivanog i Michelangelo minijature.

"Pred nama je prva međunarodna izložba toga autora, koji je rođen u Hrvatskoj, ali je svoj profesionalni život proživio diljem Europe renesansnog vremena te su njegova djela ostala razasuta po raznim muzejima svijeta, zbog čega je organizacija izložbe zahtijevala puno stručnog rada, napora i inicijative", istaknula je predstavljajući izložbu na konferenciji za novinare u Zagrebu ravnateljica galerije Marina Viculin.

Riječ je ujedno i o svjetskoj premijeri jednoga dijela Klovićeva opusa jer će prvi put na jednom mjestu biti objedinjeno četrdesetak  njegovih najznačajnijih radova nastalih tijekom 50 godina umjetničkoga stvaralaštva.
Dio radova posuđen je iz hrvatskih institucija - iz Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu posuđena je minijatura u vlasništvu Ureda predsjednika, jedna je minijatura stigla iz Moderne galerije, dok je iz Hrvatskog restauratorskog zavoda posuđen "Posljednji sud" u vlasništvu Vlade. Ostatak pak dolazi iz raznih svjetskih institucija.

Viša kustosica Jasminka Poklečki Stošić istaknula je da je dovesti sve te radove u Hrvatsku bio pravi podvig, osobito zato što se radi o izrazito krhkim i dobro čuvanim djelima koja rijetko napuštaju mjesta na kojima se nalaze. Uz ogromne napore i pomoć pokrovitelja i sponzora zadovoljili smo sve sigurnosne standarde, kazala je Poklečki Stošić, pa je tako galerija Klovićevi dvori, koja u svojem nazivu nosi ime slavnog slikara manirizma, dobila priliku prvi put hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti, podastrijeti sitnoslikarski opus toga velikog majstora.

Kodeks "Evangelistar Grimani" (1528.), remek-djelo koje se vrlo rijetko posuđuje i jedno od najvažnijih djela iz ranog razdoblja Klovićeva stvaralaštva, "Časoslov Stuart de Rothesay" (kasne tridesete godine 16. stoljeća), jedno od prvih Klovićevih remek-djela koje se ubraja među vrhunce svjetske umjetnosti minijature te liturgijska knjiga iluminirana za potrebe papinske Sikstinske kapele Misal Colonna, samo su neka od djela predstavljena izložbom.

Visoki pokrovitelj izložbe je predsjednik Ivo Josipović, ostvarena je uz pomoć Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba u suradnji s Talijanskim veleposlanstvom u RH i Talijanskim kulturnim centrom, a ostaje otvorena do 20. siječnja 2013. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter