Kloniti se sunca od 10 od 17 sati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. A. Štampar - Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, preporucio je mjere zaštite za starije osobe tijekom ljetnih vrucina.

Starije se osobe nikako ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito ne stariji srcani bolesnici niti gerijatrijski bolesnici oboljeli od šecerne bolesti. Prigodom izlaska iz svog prebivališta starija osoba nužno mora zaštititi glavu šeširom, maramom ili kapom.

Dnevno je nužno uzimanje do dvije litre tekucine - osam caša negazirane vode ili pak tekucinu u obliku juha, variva ili cajeva. Treba izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te zacinjena jela te uzimati puno sezonskog voca i povrca, pridržavajuci se pritom osam osnovnih pravila primjene prehrane u starijih osoba.

U uputama što ih potpisuje voditeljica Centra za gerontologiju prim. dr. sc. S. Tomek-Roksandic upozorava se na ucestaliju kontrolu krvnog tlaka, uz obvezno pridržavanje uputa o lijecenju i kontrolnih uputa lijecnika o uzimanju lijekova.

Pojava glavobolje, mucnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune za stariju osobu, osobito bolesnu i funkcionalno onesposobljenu, kada se mora hitno javiti svom izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj Hitnoj pomoci.

Clanovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, clanovi udruga u skrbi za starije moraju u vrijeme vrucih ljetnih mjeseci ucestalije kontaktirati stariju osobu, a u slucajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti cak i svakodnevno po nekoliko puta.

Starija osoba mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osnovne podatke i broj telefona osobe kojoj se može javiti. Najvažnije je održavati redovitu cistocu tijela i njegova okoliša te se strogo pridržavati uputa lijecnika i kontroliranog uzimanja lijekova.

Takoder su nužne trajne tjelesne i psihicke aktivnosti i to iskljucivo u jutarnjim i vecernjim satima. Treba što više boraviti u prirodi, a ukoliko je osobi otežano kretanje, tada je nužno redovito višesatno provjetravanje prostorija.


Podijeli: Facebook Twiter