Klobuci okupirali i pulsko priobalje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnoge je Puljane ovog vikenda i tijekom prvomajske fešte iznimno jako sunce natjeralo da spas od vrucine potraže na obali mora, ali samo su se odvažniji odlucili zaplivati. Od skoka u more nije ih toliko odvratila niska temperatura vode, 16 stupnjeva Celzija, koliko ono što su u njoj vidjeli - mnoštvo meduza.

Rijec je o klobucima koji nemaju žarnjake pa ne mogu opeci, ali unatoc tome kupaci su bili na oprezu, i to ponajviše zbog velicine ovih morskih stvorenja. Naime, neki su primjerci bili promjera i više od 30 centimetara.

O pojavi klobuka izvještavali smo prije desetak dana, kada su s dolaskom jakog juga zaglavili u rovinjskoj luci. Kako su nam tada rekli u Centru za istraživanje mora Instituta "Ruder Boškovic", rijec je o jednoj od brojnih bezopasnih vrsta meduza.

Istraživaci CIM-a smatraju da su meduze vjerojatno dovele struje iz toplijeg Sredozemnog mora kroz Otrantska vrata. Unatoc tomu što u pravilu ugibaju kad je temperatura mora niska, zadnjih su godina znanstvenici primijetili da su se prilagodile i mogu preživjeti zimu u sjevernom Jadranu.

Moguce je da ih zato ovog proljeca ima tako mnogo. Ovo je vec treca godina da na zapadnoj pulskoj obali klobuka ima u velikom broju. Lani su tako najbrojnije bile meduze Aurelia aurita i Cotyloriza tuberculata, popularno zvane uhati klobuk i jaje na oko.


Podijeli: Facebook Twiter