Klobasijada u Svetom Bartolu

Klobasijada u Svetom Bartolu (D. ŠIŠOVIĆ)
Klobasijada u Svetom Bartolu (D. ŠIŠOVIĆ)

Danas se u Svetom Bartolu održava 5. "Klobasijada", natjecanje u proizvodnji domaćih kobasica i domaće malvazije. Svi koji žele sudjelovati, bez obzira odakle dolaze, sa sobom trebaju donijeti metar kobasice i litru malvazije. Uzorke treba predati do 18.30 sati, a kasnije će svi koju su dali uzorke sudjelovati u ocjenjivanju. Vino će po običaju ocjenjivati komisija koja će se imenovati na početku večeri.

"Klobasijada" će se održati u zgradi stare škole u Labinjanima, a svi ljubitelji domaćih kobasica i domaće malvazije su dobrodošli, kaže Marčelo Kaligari predsjednik MO Sveti Bartol, koji organizira ovo jedinstveno natjecanje. Pravo natjecanja, naglašava Kaligari, imaju isključivo domaće kobasice i domaća malvazija, dakle isključeni su sve kobasice i sva vina koja se proizvode za tržište. Iako je za natjecanje dosta "metar i litra", ako pobijede ili osvoje neko zapaženije mjesto običaj je da laureati još narežu i natoče.

Namjera organizatora je ponajprije druženje, ali i upoznavanje s proizvodnjom domaćih kobasica, jer svaka familija u proizvodnji kobasica ima neku svoju tradicijsku tajnu. Stoga je "Klobasijada" dobra prilika da se kuša prava istarska kobasica, te da se porazgovara o tradicijskim obiteljskim receptima za proizvodnju kobasica, ali i domaće malvazije. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter