Klobasijada u Sv. Bartolu: Bez filozofije, samo gušt

Organizatorei manifestacije i svirači (A. DAGOSTIN)
Organizatorei manifestacije i svirači (A. DAGOSTIN)

Nepatvorena, izvorna klobasijada, natjecanje u proizvodnji domaćih kobasica i domaće malvazije, održala se po peti put u Svetom Bartolu kraj Motovuna, točnije u staroj školi u zaseoku Labinjani koja služi kao društveni dom.

- Jedini nam je uvjet da klobasica bude domaća, iz kućne radinosti, ako bi bila industrijska, što rade instituti - odmah bi kod nas dobila diskvalifikaciju, kaže Marčelo Kaligari, autor manifestacije koja prima samo pohvale. "Ne želimo filozofiju, već samo gušt, industrijske se kobasice mogu kupiti, ali kod nas prolazi samo domaće", zaključuje Kaligari.

Najboljom je klobasicom, nakon dugotrajnog procjenjivanja samih predstavnika, proglašena kobasica Marka Fakina, Vlado Jakus je drugi, Dean Šandak treći, udruga Ludih četvrta, a Elio Fakin, inače godinama laureat manifestacije što se tiče vina i kobasica, peti. U kategoriji domaće malvazije pobijedio je Neven Beletić, drugi je Antonio Flego, a treći Valter Kotiga. Četvrto mjesto zauzeo je Boris Matijašić, a peto Loris Beletić, inače inicijator manifestacije.

Vino po običaju ocjenjuje "ad hoc" komisija koja je imenovana na početku večeri, a kobasice, što je ipak prestižnije natjecanje, demokratski  - svi koji donesu domaće kobasice. Pravilo za natjecanje  je jednostavno - "metar kobasice i litra malvazije" makar bude tu i više toga. Povod je manifestacije ponajprije druženje, ali i upoznavanje s proizvodnjom domaćih kobasica jer svaka familija u proizvodnji kobasica ima neku svoju tradicijsku tajnu. Stoga je Klobasijada dobra prilika da se izmjene tradicijski obiteljski recepti. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter