Ključni rezultat - boravak Susret za osobe s mentalnim oštećenjem

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U Domu hrvatskih branitelja održana je u srijedu završna konferencija projekta "Podrška u zajednici - TRIP B" na kojoj su se predstavili rezultati dosadašnjeg rada i iskustva partnera kojih su bili uključeni u ovaj projekt proteklih godinu dana - nositelja projekta Doma za odrasle osobe Vila Marija, partnera Gradskog društva Crvenog križa Pula, Udruge invalida rada Istra, Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama dok je Grada Pula bio pridruženi suradnik projekta.

Povećana kvaliteta socijalnih usluga

Kako je navela voditeljica projekta Lana Načinović, projekt je imao za cilj pridonijeti povećanju kvaliteta socijalnih usluga u gradu, kvaliteti života i zapošljivosti osoba u potrebi.

- Projekt je imao dva specifična cilja, prvi se odnosi na uvođenje usluge dnevnog boravka za osobe s mentalnim oštećenjima (za 15 osoba) i usluge psihosocijalne podrške za osobe s invaliditetom i beskućnike (za 42 osobe). Drugi se cilj odnosio na njihovo povećanje kompetencija za tržište rada i zapošljivost, uz promoviranje zapošljavanja ranjivih skupina i pružanje podrške poslodavcima, pojasnila je Načinović.

Podsjetila je da je Boravak "Susret" za osobe s mentalnim oštećenjem otvoren u siječnju i funkcionira odlično, a do danas je u njega uključeno preko 20 korisnika što je i više od onoga što su si projektom zadali. Korisnici su, navela je, uključeni u kuhanje, sportske aktivnosti, radnu terapiju i kreativne radionice, a kako je navela Vesna Sperath, ravnateljica Vile Marije, ovo je izuzetno važna usluga za naš grad, korisnike koji žive u zajednici i koji se uče funkcioniranju u svakodnevnom životu. Također, važna je to usluga i za njihove obitelji koji su sad dijelom rasterećeni.

Psihosocijalna podrška uključivala je više od 40 korisnika u četiri partnerske organizacije, a kako je naglasila Jasna Vekić, ravnateljica CK-a Pula njima je uvođenje psihosocijalne podrške bilo od iznimne važnosti za beskućnike u Prihvatilištu te im je želja ovakvu aktivnost uvesti kao stalnu uslugu. Korisnici su, uz pomoć psihologa, učili kako podignuti svoje kompetencije za tržište rada, ali i ojačati svoje samopuzdanje za svakodnevni život, pojasnila nam je psihologinja Nataša Bajić Peteh dodajući da su zajedno s korisnicima obilazili poslodavce te im prezentirali svoje vještine.

Već zaposlene četiri osobe

Sve je to urodilo i plodom jer, kako je naglasila Načinović, četiri osobe s kojima se radilo već su zaposlene - u Domu za starije i nemoćne "Luna", tvrtki "N Group", Štimung d.o.o, Sigurnosti d.o.o, a proceduru za zapošljavanje pokrenulo je i Sveučilište Jurja Dobile. To je, zaključuje, rezultat rada samih korisnika, obilaska 35 poslodavaca ali i potpisivanja protokola s poslodavcima koji su se obvezali na nediskriminirajući stav prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom i ostalih ranjivih skupina.

Inače, projekt je sufinancirala Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda, kroz Poziv "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza III", a njegova vrijednost iznosi milijun i 219 tisuća kuna, od čega je milijun i 134 tisuće sufinancirala Europska unija. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter