Ključ u ruke: Bolnicu će graditi splitske tvrtke

Valerio Drandić, Irena Hrstić i Ljubica Đukanović (D. ŠTIFANIĆ)
Valerio Drandić, Irena Hrstić i Ljubica Đukanović (D. ŠTIFANIĆ)

Pulsku novu bolnicu graditi će splitske tvrtke Lavčević i Lavčević-inženjering koje su konkurirale među ukupno jedanaest ponuditelja na međunarodnom natječaju za gradnju i dogradnju.

Odlučilo je tako danas na sjednici nadležno Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za građenje i dogradnju bolnice, nakon čega su konferenciju za novinare održali predsjednica povjerenstva Ljubica Đukanović, njen zamjenik Valerio Drandić i sanacijska upraviteljica dr. Irena Hrstić.

Upraviteljica je istaknula da je povjerenstvo odabralo splitske tvrtke jer su ponudile najnižu cijenu te dodala da će izabrani izvođači radova bolnicu po principu ključ u ruke - od temelja do krova - izgraditi po cijeni od 342.193.039 kuna koliko je s uključenim PDV-om iznosila i njihova ponuda.

- S veseljem mogu reći da je na Sanacijskom vijeću potpisana  odluka o najboljem ponuđaču, no detalje zasad ne možemo iznositi zbog zakazanog roka žalbe. Ja sam optimistična i nadamo se da neće biti žalbi jer smo cijeli natječajni postupak stručno odradili i iskreno se nadam da bi sredinom kolovoza trebala početi gradnja. Splitske tvrtke bit će zadužene za gradnju kompletno novog objekta, ali i za renoviranje i rekonstrukciju postojećih objekata, odnosno stare zgrade ginekologije i zgrade dijagnostike. Treba reći da se stara ginekologija potpuno renovira, znači nabavlja se kompletan novi interijer, isto je i s dijagnostikom, a uredit će se i okoliš u krugu bolnice i nova parking mjesta, kazala je dr.Hrstić

Predsjednica povjerenstva Ljubica Đukanović rekla je da je rok za žalbu 15 dana od kada svi ponuditelji zaprime odluku. Pojasnila je da će se eventualne žalbe trebati uputiti Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, no na rok žalbe povjerenstvo ne može utjecati.

- Radi se o opširnoj i velikoj dokumentaciji, a ovisno o tome kakve će biti žalbe i hoće li ih biti na kraju ovisi i sam početak gradnje i polaganje kamena temeljca, rekla je Đukanović. Naglasila je da će kompletna investicija, koja uključuje gradnju i nabavku nove opreme, iznositi ukupno 600 milijuna kuna, za što je, kazala je, jamstvo dala hrvatska Vlada. Podsjetila je da se bolnica gradi sredstvima iz dva kredita. 

- Jedan kredit u iznosu od 300 milijuna kuna odobren je u HBOR-u, a drugi u istom iznosu u Erste banci. Nakon gradnje ići će se u raspisivanje natječaja za nabavku opreme i kreće se u opremanje bolnice. Cilj je paralelno, kako završava gradnja, nabavljati i opremu. Izuzetno mi je drago što je došlo do sinergije između Županije, bolnice, Ministarstva zdravlja i Grada Pule i ovo je dobar primjer da se može kada se svi zajedno ujedinimo. Pulska će bolnica biti jedan od najvećih javnih objekata ne samo u Hrvatskoj, nego i u jugoistočnom djelu Europe, rekla je Đukanović.

Valerio Drandić je rekao da pacijenti mogu očekivati da će od  početka gradnje u roku od 36 mjeseci imati novu bolnicu, no tome treba pridodati još rok od šest mjeseci za nabavku opreme pa je realno za očekivati da bi novoopremljena i izgrađena bolnica bila gotova za tri i pol godine od samog početka gradnje.

- Rok je možda malo duži jer prvo moramo završiti novu zgradu da bismo postojeće odjele mogli preseliti u novu bolnicu. Dakle, nova zgrada mora biti u funkciji da bi se moglo pristupiti rekonstrukciji postojećih zgrada. U posljednje vrijeme izrazito smo zadovoljni suradnjom s hrvatskom Vladom koja je prepoznala naše potrebe vezane uz gradnju bolnice, kazao je Drandić i dodao da je bivši ministar Rajko Ostojić po pitanju pulske bolnice odradio sve što je obećavao.

- Jedna desetogodišnja muka je privedena kraju i hvala svima onima koji su nam u tome pomagali, zaključio je Drandić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter