Kljuc u bravu Castropole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kultna knjižara Castropola zatvara se 8. ožujka, nimalo slucajno, jer poznato je - Castropolom su uvijek vladale žene. No, to ne znaci da cemo odustati od knjižarskog posla. Doživljavamo to kao zastanak neophodan da bi se stvorio novi model neovisne knjižare. Udruga Sa(n)jam knjige u Istri predala je Gradu Puli zahtjev da se prostor u Zagrebackoj ulici ustupi njoj, da Pula ne bi izgubila prostor za knjigu i da bi se u istom prostoru nastavili programi poput Sa(n)jam u Castropoli i Pustolovni Monte Libric. Situacija je ocajna, ali ne želimo ocajavati. Kriza u izdavaštvu poklopila se s opcom krizom, a prva koja je stradala je knjiga - ipak je ona vecini ljudi zadnja na listi stvari koje moraju kupiti. Nama je trenutno prioritet održati cvrstim temelje Sajma, a padanje u daljnje dugove da bi se održala knjižara ne možemo si dozvoliti", rekla je Magdalena Vodopija, vlasnica knjižare i direktorica Sajma knjige u Istri.

Dodaje da hladni pogon jedne knjižare poput Castropole stoji 30.000 kuna mjesecno, a racunamo li da je rabat u knjižari 30 posto, to znaci da bi samo za pokrivanje hladnog pogona morala imati sto tisuca kuna prometa mjesecno - što je sada znanstvena fantastika.

- Nekad su se knjižare uspjele uvelike pokrivati prodajom knjiga knjižnicama, ali taj su dio kolaca preuzeli nakladnici. Nekad nije bilo internetskih knjižara, nakladnickih knjižara, kiosaka i prodaje u trgovackim lancima, dakle knjižara je bila jedino mjesto na kojem ste mogli kupiti knjigu. Vec nam se puno pisaca i nakladnika javilo dajuci nam podršku i poticaj da pokušamo osmisliti jednu novu knjižaru, zakljucila je Vodopija.

Pismo kupcima i popust do 70 posto
Iz Castropole su uputili i pismo svojim vjernim kupcima, u kojem se naglašava: "Nakon 21 godine postojanja knjižara s kojom ste živjeli i u koju ste rado zalazili morat ce na neko vrijeme zatvoriti svoja vrata kupcima i dobronamjernicima. Nadamo se da rastanak nece biti dugoga vijeka, jer nismo odustali od knjižarskog posla, a ovu krizu Castropole (i uopce knjižara u Hrvatskoj) shvacamo tek kao privremeni prekid rada, kao predah pred otvaranje drugacije postavljene i koncipirane knjižare, koja ce vam, vjerujemo, biti jednako tako potrebna i draga". Za rastanak od Castropole priredili su velike popuste na knjige, koji su poceli 23. veljace i iznose do 70 posto. (B. VINCEK)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter