Ključ svega je čovjek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseta nagrada Istriana danas je dodijeljena u kongresnoj sali hotela Park Plaza Histria najuspješnijim pojedincima i grupama, a ove godine zaslužili su je klapa Teranke u kategoriji glazba, prof. Đeni Blarežina u kategoriji znanost i obrazovanje, Elvis Orbanić u kategoriji sport, Branka Benčić u kategoriji kultura, Karmelo Krebel u kategoriji gospodarstvo te dr. Irenko Srdoč u kategoriji zdravstvo, dok je posebna Istriana za iznimne rezultate pripala tvrtci Infobip iz Vodnjana.

Niti ga ča ti ga Istra

Program su u izrazito svečanoj atmosferi, kako i priliči jubilarnoj dodjeli, vodili Jelena Vitasović i Dražen Turina Šajeta koji je ustvrdio da se jučer u kongresnoj sali Histrije našlo "najviše uspješnih Istrijana po metru kvadratnom" te je citirao Francija Blaškovića koji je kazao da "niti ga ča ti ga Istra". S time bi se vjerojatno složili i istarski župan Valter Flego, budući da je Istarska županija pokrovitelj Istriane, te pulski gradonačelnik Boris Miletić. Oni su pozdravili prisutne te je Flego konstatirao kako bogatstvo regije nije samo u realiziranoj infrastrukturi i ovisi i o ljudima, što su pokazali i dobitnici Istriane svih ovih deset godina.

- Pojedinac ne može sve sam učiniti, ali želim da svi zajedno nastavimo raditi uspješnu Istru, kazao je župan Flego, dok je gradonačelnik Miletić kazao da je "Istra zemlja dobrih ljudi i na tome počiva sav uspjeh Istre, a ključ svega je upravo čovjek".

Ovogodišnje kandidate za nagrade predložilo je povjerenstvo koje su činili su Jasna Jaklin Majetić (gospodarstvo), dr. Irena Hrstić (zdravstvo), Patricia Percan (znanost i obrazovanje), Mladen Pavičević (sport), Toni Pernić (glazba) i Vladimir Torbica (kultura). Laureate su odabrali istarski gradonačelnici i načelnici općina, direktori turističkih zajednica, predsjednici uprava najvećih istarskih tvrtki, novinari, čelnici zdravstvenih, kulturnih, obrazovnih, sportskih i glazbenih ustanova te slušatelji Radija Pule.

Danas je prikazan i kratak film o povijesti Istriane koju je pokrenuo novinar Daniel Sponza, a kratkim filmovima najavljeni su i dobitnici koji su se potom zahvalili na nagradi i isticali da su oni prije svega dio tima. Profesorica tjelesnog odgoja Đeni Blarežina bila je kandidatkinja Gimnazije Pule, a nagradu je uručila pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricija Percan. Milenko Vidulin iz Istarske kreditne banke Umag koja je generalni sponzor manifestacije, uručio je nagradu najboljem sportašu, treneru Veslačkog kluba Istra iz Pule Elvisu Orbaniću koji je kazao da ovo nije samo njegov uspjeh, nego uspjeh svih u klubu. Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica nagradu je predao Branki Benčić koja je nagradu zaslužila kao kustosica i povjerenica hrvatskog paviljona na 57. bijenalu u Veneciji koja je najvažnija izložba na svijetu.

Teranke su nagradu osvojile u kategoriji u kojoj je bilo najviše nominacija, i to četiri, a u ime klape Kristina Puh Leko obećala je da će dati sve od sebe da i dalje predstavljaju Istru na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Istrianu im je uručio gradonačelnik Miletić. Vidno ganut, dr. Irenko Srdoč primio je nagradu iz ruke dr. Irene Hrstić, ravnateljice Opće bolnice Pula, te zahvalio kolegama svih struka koji rade u bolnici, a koji su zaslužni da bi on bio zadovoljan poslom i primio ovu nagradu, a zahvalio se i pacijentima.

Karmelo Krebel koji je 42 godine vodio Kamen Pazin najbolji je gospodarstvenik te se zahvalio svima što ga trpe iako lomi i minira već više od 50 godina. Nagradu mu je uručila Jasna Jaklin Majetić koja je i predsjednica HGK - Županijske komore Pula. Silviju Kutiću, kao jednom od osnivača Infobipa, nagradu je uručio župan Flego. Sve dobitnike tortom je počastila Slavica Lukin.

Nastupili prijašnji laureati

Dodjelu su uveličali i neki od prijašnjih dobitnika ove nagrade, dok je dio prošlogodišnjih laureata u kategoriji glazba jučer i nastupio. Bili su to Anelidi, Nola, Alen Vitasović te Teranke zajedno s Brunom Krajcarom. Nastupila je i pjevačica Karin Kuljanić u pratnji Roberta Grubišića za klavijaturama, a spomenimo da je statua Istriana rad akademskog kipara Erosa Čakića. (Mladen RADIĆ, snimio: Danilo MEMEDOVIĆ))


Podijeli: Facebook Twiter