Klizište u Kaknju: Bez domova više od 60 osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od šezdeset osoba ostalo je bez doma nakon što se u nedjelju navečer pokrenulo klizište u Kaknju u središnjoj Bosni uništivši više stambenih objekata, potvrđeno je u ponedjeljek iz općinskog stožera civilne zaštite.

Zbog aktiviranja tog klizišta koje je dovelo do rušenja kuća pri čemu je smrtno stradala jedna žena a ozljeđene su još tri osobe tijekom dana proglašeno je stanje prirodne nepogode. "Trenutno je nužno zbrinuti 18 obitelji sa 61 članom koje su trenutačno izvan svojih domova", naveli su iz kakanjskog stožera civilne zaštite dodajući kako se najmanje osam obitelji više nema gdje vratiti jer su im kuće u kojima su živjeli u cijelosti uništene.

Prema dostupnim informacijama riječ je uglavnom o siromašnim obiteljima čije su kuće bile izgrađene na području prekrivenom otpadom iz obližnjeg rudnika mrkog ugljena a nejasno je kako je na takvom nestabilnom terenu uopće bila dopuštena gradnja.

"Potpuno je neshvatljivo da netko nešto gradi na u podnožju brda koje čine naslage jalovine iz rudnika", kazao je lokalnim medijima Fuad Babić, koordinator za sanaciju klizišta stožera civilne zaštite Federacije BiH podsjećajući kako u toj zemlji kuće gradi gdje tko stigne ne vodeći računa ni o projektima niti o sigurnosti.

Geolozi uključeni u istragu o nesreći nagađaju kako je klizanje tla moglo prouzročiti naglo zatopljenje koje je u BiH vladalo u nedjelju ili pak razvijanje plinova unutar naslaga jalovine. Procjenjuje se kako na području cijele BiH ima najmanje 1800 aktivnih klizišta a na mnogima od njih su bespravno izgrađeni brojni objekti. To je i prouzročilo ogromne materijalne štete nastale nakon katastrofalnih poplava u svibnju 2014. godine koje su dovele do pomicanja tla i rušenja brojnih stambenih objekata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter