Klizište Juradi - tempirana bomba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klizište Juradi tempirana je bomba, upozorio je predsjednik buzetskog HNS-a Darko Kranjcic, na konferenciji za novinare. Da podsjetimo, klizište na padini brda nedaleko od Butonige krajem studenog lani, pokrenule su dugotrajne kiše te velike kolicine oborinskih i slivnih voda.

- Mještani i dalje žive u velikom strahu, a ugrožene obitelji strahuju od moguceg iseljenja. Sušno ljetno razdoblje doduše doprinosi stabilnosti terena no jesenje kiše mogle bi ponovo aktivirati postojece klizište, izazvati nove odrone, nove materijalne štete te ugroziti ljudske živote, stoga je, rekao je Kranjcic, potrebno što prije krenuti u sanaciju.

- U Juradima su nezadovoljni i razocarani jer su ocekivali dinamicniju sanaciju klizišta i vecu pomoc pojedinim obiteljima pri sanaciji njihovih kuca. Obecanja su prilikom aktiviranja klizišta pljuštala sa svih strana no ocito je da su Grad Buzet, Županija i Hrvatske vode prestale razmišljati o problemu Juradi, izjavio je Kranjcic.

Do sada su provedena mjerenja radi definiranja uzroka klizanja, uspostavljen je i odgovarajuci monitoring, no, upozorio je Kranjcic, još uvijek nije izraden idejni projekt sanacije klizišta.

Eminentni strucnjaci, prenio je Kranjcic, predlažu sanaciju po fazama. Prije svega treba izvesti poprecne drenažne kanale na vecim dubinama do laporastog dijela, zatim odgovarajuci potporni zid i sustav odvodnje svih voda. Mještani traže zaobilaznu cestu iznad sela cime bi se izbjegao direktan utjecaj težine vozila na klizno podrucje. Zanima ih i zašto se u gradskom proracunu ne osiguraju veca sredstva kada na problem klizišta upozoravaju vec petnaest godina.

- Cilj je hitno sanirati klizište pa predlažemo hitan sastanak predstavnika gradske uprave, Županije i Hrvatskih voda radi utvrdivanja dinamike sanacije i osiguranja potrebnih sredstava, rekao je Kranjcic.

Predsjednik buzetskog HNS-a upozorio je da sjever Istre zbog nepovoljne geološke grade terena obiluje potencijalnim klizištima te treba hitno pokrenuti nacin preventivnog održavanja slivnih voda i sanacije pojedinih podrucja.

- Godinama se ne ciste odvodni kanali pa ljudi s pravom pitaju zašto placaju razne naknade Hrvatskim vodama, naglasio je Kranjcic. Upozorio je na još jedno potencijalno klizište u selu Sovinjska Brda gdje mještani takoder vec godinama traže pomoc za cišcenje odvodnih kanala. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter