Klizište Juradi: Strah se uvukao u cijelo selo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkako su prije desetak dana velike kolicine oborinskih i slivnih voda aktivirale klizište u selu Juradi, strah se uvukao medu sve mještane ovog sela na padini brda nedaleko od akumulacije Butoniga.

Najvece klizanje terena primijeceno je u donjem dijelu sela gdje postoji opasnost da seoske kuce kliznu niz padinu. Zabrinjava medutim što se zadnjih dana pukotine pojavljuju i u drugim dijelovima sela, a ne samo na zidovima i kucama u neposrednoj blizini epicentra klizišta.

"Najteže je nocu. Svi se bojimo. Strahujemo da nam prijeti iseljenje, a sve što imamo je u Juradima. Kamo cemo otici", pita nas kroz suze Tatjana Gregorovic, dok pokazuje nove pukotine u potpornom zidu u gornjem dijelu sela. Tatjana se najviše prepala prošlog petka.





"Nastao je pravi kaos. Sva je vozila trebalo parkirati izvan Juradi, vatrogasci su praznili bunare, djelatnici Parka septicke, a u selo je stigla ambulanta jer je jedna susjeda pala u nesvijest. Mi mislimo da za nas tu više nema života i da ce se cijelo selo morati iseliti", zabrinuta je Tatjana.

Klizanje se nastavlja relativno istim tempom i na nekim mjestima iznosi do centimetar dnevno. Posljednja dva, tri sušna dana malo su poboljšala stanje. Geodetska mjerenja pokazuju barem da otkloni nisu veci nego što su bili prije.

Malo je zabrinjavajuce medutim, izjavio je nacelnik Stožera zaštite i spašavanja Siniša Žulic, da su na dva stambena objekta u posljednja tri dana nastale nove pukotine pa treba naci nacin da se sprijece daljnje štete na kucama.

U petak poslije podne evakuirane su obitelji Josipa Gregorovica i Milana Gregorovica iz dva najugroženija stambena objekta.

"Ako današnja mjerenja budu pokazala da su pomaci isti, mislim da daljnje evakuacije stanovnika nece biti potrebne", izjavio je Žulic.

U Stožeru zaštite i spašavanja stalno prate razvoj situacije. Vremenska prognoza i dalje je loša. Ocekuju se obilnije padaline pa su u ponedjeljak prokopani i kanali iznad sela da bi se sve oborinske vode preusmjerile s klizišta. Na raspolaganje se stavilo 17 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Buzet te 50-ak dobrovoljnih vatrogasaca spremnih na intervenciju. U pripravnosti je i Služba zaštite i spašavanja Istarske županije.

Za utorak je sazvana izvanredna sjednica Gradskog vijeca kojoj ce biti prisutni clanovi stožera te Željko Arbanas, izvanredni profesor na Zavodu za hidrotehniku i geotehniku Gradevinskog fakulteta Rijeka. Na dnevnom redu je informacija o stanju klizišta, posebno zato što predstoji donošenje gradskog proracuna, a sanacija ce iziskivati odredene troškove.

Slucaj Juradi izaziva veliku pozornost medija, ali i znatiželjnika iz okolnih mjesta koji su suncanu nedjelju iskoristili za obilazak i slikanje klizišta.


Podijeli: Facebook Twiter