Klizanje tla na ulazu u Sovinjak


Jake oborine prouzročile su novo klizanje tla na sjeveru Istre. Uz županijsku cestu na samom ulazu u Sovinjak, nedaleko od kuće za odmor ministrice Vesne Pusić, kliznuo je dio nasipa na padini prema dolini rijeke Mirne. Zemlja uz cestu proteklog je vikenda mjestimično propala i za pola metra, a za sada je stradao tek manji dio kolnika.

- Odmah smo ogradili mjesto odrona da se prilikom mimoilaženja ne bi oštetila vozila te obavijestili komunalnog redara, policiju i Županijsku upravu za ceste s obzirom da se radi o županijskoj prometnici, izjavio je predsjednik Mjesnog odbora Sovinjak Mirjan Černeka.

- Dolazi novi val oborina, kiša će se slijevati u pukotine i moguće je da odron bude i veći, pribojava se Miro Staraj iz MO-a Sovinjak.

Nekada je na tom dijelu nasipa bio potporni zid koji se s vremenom urušio. Prilikom širenja ceste, kolnik je pomaknut više prema kućama, na padinu je u nekoliko navrata nasipavana zemlja, no novi potporni zid nikada se nije izgradio.

Temelje ceste i ranije je podlokavala voda.

- Prilikom adaptacije kuće za odmor ministrice Pusić prije nekoliko mjeseci došlo je do puknuća vodovodne cijevi, ali to se nije primijetilo sve dok se nije otvorila rupa nasred kolnika. Dogodilo se to 20-ak metara niže od mjesta sadašnjeg odrona i nije utjecalo na njega niti je s njime povezano. Međutim tu je drugi problem. Oborinske vode nisu riješene i slijevaju se po cesti te dodatno podlokavaju teren, upozorila je mještanka Sovinjaka Tatjana Čaplinskij. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter