Klinike pune bolesnika, doktori i sestre na usluzi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štrajk liječnika i medicinskih sestara koji je jučer ujutro počeo u bolnicama, nije izazvao veće probleme u zbrinjavanju bolesnika. Dio je pacijenata odustao od zakazanih termina, a oni koji su došli liječniku u većini slučajeva su i obavili pregled.

Sindikati su, s druge strane, zgroženi postupanjem poslodavca prema zaposlenima u štrajku, jer ih se, kako tvrde, mobingiralo, popisivalo, i na razne načine prisiljavalo da rade.

U prijepodnevnim je satima, po podacima Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara, u štrajku bilo između 60 i 100 posto zaposlenih. Stopostotni odaziv štrajku zabilježen je u bolnicama u Dubrovniku i Pakracu, a u KBC-u Osijek i Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj štrajkalo ih je između 60 i 70 posto.

- Zadovoljni smo odazivom liječnika, koji bi bio i veći da ravnatelji nisu odlučili proširiti popis poslova koji se moraju odraditi, i popisivali ljude u štrajku, poručio je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Po podacima Ministarstva zdravlja koje su prikupili u 74 zdravstvene ustanove, od ukupno 23.172 djelatnika koji su jučer radili u prvoj smjeni štrajkalo je 19 posto liječnika i 16 posto medicinskih sestara, dok se u 33 ustanove niti jedan djelatnik nije uključio u štrajk.

- Ako se tvrdnje sindikata o pritiscima pokažu utemeljenima, na njih ćemo zasigurno reagirati. Štrajk smatramo legitimnim sredstvom i nećemo posezati ni za kakvim metodama zastrašivanja ili sprečavanja zakonskog prava na štrajk, poručuju iz Ministarstva zdravlja. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ, B. ČALUŠIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter