Klinci rade svašta jer im roditelji dozvole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije sedam godina djecje autosjedalice uvedene su u Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Prije tri godine Zakon se korigirao s Europskom unijom kad je u pitanju zaštita najmladih. Uvedena je obaveza vezivanja djece do 12 godina na stražnjim sjedalima, dozvoljeno je postavljanje sjedalice na prednjem sjedalu u suprotnom smjeru od smjera vožnje ako je jastuk iskljucen. Do prije tri godine Zakon je dozvoljavao da se dvoje djece veže jednim pojasom. Usuglašavanjem Zakona s EU ta je mogucnost prekrižena.

No, bez obzira na zakone, stvarnost je poražavajuca. Dobar dio roditelja ocito ne želi shvatiti koliko je važno pravilno vezivanje djeteta i smještanje djeteta u adekvatne stolice.



Podaci koliko je kazni naplaceno za nevezivanje djece ne postoje jer isti clanak sankcionira nevezivanje odraslih i nevezivanje djece. U policijskim statistikama stoji samo ne vezivanje pojasa. I kazna za ne vezivanje je jedinstvena - 500 kuna.

Kad je rijec o stradavanju djece u prometu, brojke su otišle na štetu djece koja se prevoze u automobilu. Roditelji najcešce žive u uvjerenje da se na kratkim relacijama nece dogoditi sudar jer je to usput, kratko, jednostavno. Do trgovine, prijateljice, škole, vrtica djeca se cesto ne prevoze u autosjedalicama. Odgovornost za sigurnost djece je na roditeljima, a svijest o potrebi korištenja autosjedalica ocito je kod nas niska, smatra sudionica Rodinog programa "Sigurno u autosjedalici" Ines Ostrihon.

Postoji i drugi dio price. Roditelji koriste sjedalicu, ali ne na pravilan nacin. Sjedalica mora biti prikladna uzrastu, mora biti pravilno postavljena i dijete se mora pravilno vezati.



Po našim statistikama, a organiziramo pregledavamo autosjedalice od 2004. godine, više od 95 posto roditelja napravi neku grešku. Cak i pretpostavljaju da negdje rade grešku, kaže Ines Ostrihon.

Najcešce sjedalica ne odgovara uzrastu djeteta. Roditelji jednostavno prerano prebace dijete u sljedecu grupu. Dijete od šest-sedam mjeseci stave u sjedalicu za dijete od godinu i pol- dvije. Djeca su cesto nevezana u sjedalicama ili su labavo vezana pa prebace ruke ispod pojasa. Cesto se dogodi da sjedalica nije dovoljno ucvršcena pa pleše po autu. Mogu se zateci i stare autosjedalice. Cesto se naleti na razne improvizacije, roditelji primijete da nešto ne valja, pa podmecu jastucice pod dijete ili sjedalicu. Cesto su i same upute nedorecene.

Problem je i kod kupovine. Rijetko se ima mogucnost probati sjedalicu u svom automobilu. Sjedalica se kupi i ne odgovara automobilu ili je neprakticna. Vrlo rijetko se može dobiti prilika da kupac može probati sjedalicu u svom automobilu, upozorava Rodina aktivistica i još jednom apelira na roditelje.

Dijete na svakoj relaciji treba biti u autosjedalici. Klinci rade svašta jer im roditelji dozvole. Najcešce se propusti dogadaju na kratkim relacijama. Idete na djecji rodendan, povest cete dijete od susjeda kuci, ali cete rijetko prebaciti sjedalicu u auto, upozorava Ines Ostrihon.


Podijeli: Facebook Twiter