Klimatske promjene udvostručit će cijene hrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijene osnovnih živežnih namirnica mogle bi se u idućih 20 godina udvostručiti, a glavni krivac su klimatske promjene koje uzrokuju ekstremne vremenske nepogode poput suša, poplava ili uragana, upozorava u srijedu humanitarna organizacija Oxfam.

U upravo izašlom izvješću Oxfam ocijenjuje da su klimatske promjene podcijenjene te upozorava da su ekstremni vremenski uvjeti sve češći, što je pogubno za poljoprivredu.

Ta nevladina udruga procjenjuje da bi cijena kukuruza 2030. mogla biti veća za čak 140 posto zbog sve učestalijih suša, poput ovogodišnje suše u SAD-u, najveće u posljednjih pola stoljeća. U Africi bi, dodaje Oxfam, uslijed suša i poplava cijene žitarica mogle skočiti za 120 posto.

Također se ističe da će ta povećanja cijena najviše pogoditi siromašne, pa tako i sada, pojašnjava Oxfam, jedno francusko domaćinstvo na hranu troši 15 posto kućnog budžeta dok neko domaćinstvo iz siromašnijih zemalja na hranu troši između 50 i 75 posto kućnog proračuna.

Oxfamovo izvješće "Ekstremno vrijeme, ekstremne cijene" oslanja se na rad Instituta za razvoj Sveučilišta u Sussexu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter