Kliman za politički dijalog istarskoga tipa

Izborni stožer HDZ-a u Puli (D. MEMEDOVIĆ)
Izborni stožer HDZ-a u Puli (D. MEMEDOVIĆ)

U izbornom stožeru HDZ-a u Puli, u sjedištu stranke na Danteovom trgu, u nedjelju su se žustro zbrajali glasovi i mandati, usijali su se mobiteli, stizale su vijesti s terena, od njihovih članova u izbornim odborima. Bili su tu i Ivica Butorac i Zrinko Kajfeš, predsjednik i tajnik pulskog HDZ-a, članovi, branitelji, simpatizeri i sve je najviše zanimalo koliko je preferencijalnih glasova dobio Anton Kliman. Podržavaju ga, osim "njegova" Vodnjana, i ogranci u Puli, Ližnjanu, Poreču, većina članstva u Istri, tumači nam Lovorka Tomičić, nekad predsjednica pulskog i županijskog HDZ-a, u stranci od 1990., sada, kako veli, samo članica.

Najistureniji HDZ-ovac u Istri Anton Kliman, s obzirom na svoju poziciju na 14., posljednjem mjestu HDZ-ove liste u 8. izbornoj jedinici, računa na preferencijalne glasove birača, prvenstveno istarskih. Da "uskoči" u treći mandat za HDZ, koliko ih je u nedjelju bilo u igri, potrebno mu je 3.800 preferencijalnih glasova ili deset posto svih glasova koje stranka dobije u Istri i zapadnom dijelu Primorsko-goranske županije.

- Moja je pozicija definitivno takva da samo s preferencijalnim glasom mogu ući u Sabor. U ovih šest mjeseci dao sam sve od sebe da se realiziraju programi koji su mučili građane Istre, puno smo napravili u suradnji s jedinicama lokalne samouprave - bolnica, turistički projekti, ali i zahtjevi lokalne samouprave iz Istre koji nisu bili mali, a zapeli su u ladicama i to prošle Vlade, ne ove zadnje. Bili su to, skoro u pravilu, programi načelnika i gradonačelnika iz IDS-a, uz nešto nezavisnih, koje smo uspjeli riješiti, uvrstiti na dnevni red Vlade, potpisati, urediti dokumentaciju, kaže nam Kliman.

Čega bi se prvo uhvatio da ga ponovno potvrde za ministra turizma?

- U Ministarstvu sam zatekao, ne od svog prethodnika nego od svih prije njega, strukturalne probleme koji se nisu rješavali - zakoni o turističkom zemljištu i TZ-ima, to smo složili u Ministarstvu, zatim tzv. Cro-kartice te rekategorizacija privatnog smještaja. Sada, tko god dođe na mjesto ministra treba ići dalje. Nisam za to da svaki sljedeći ministar ne nastavi tamo gdje je prethodni stao, samo zato što je iz druge političke opcije. Društvo se razvija nadogradnjom na ono dobro što su drugi napravili prije tebe. Tako smo se mi nadogradili na prošlu uspješnu turističku sezonu, mada bi neki iz opozicije htjeli umanjiti značaj rada Ministarstva i HTZ-a, što oštro demantiram. To su bili veliki, složeni procesi, u igri je bila cijela Vlada. Zamislite da nismo dobro odradili migrantsku krizu zajedno s MUP-om i sigurnosnim službama, bio bi kaos, ne bismo imali sezonu. Stalno sam bio u kontaktu s ministrom Orepićem, u brifingu sa sigurnosnim službama, s HTZ-om prema inozemnim medijima. Sada to mogu reći, kada je sezona pomalo na zalazu, nisam to htio koristiti ni u predizbornoj kampanji. Turizam se kod nas više ne dešava, turizam je proces kojim upravljamo, naglašava Kliman.

Šiljeg: Kampanja nije bila prljava, već čista, bez podbadanja

Županijski stožer Hrvatske demokratske zajednice se zbog izbornih pravila nije mogao sastati u pazinskom Spomen domu gdje imaju službene prostorije, jer se u istom objektu u nedjelju nalazilo biralište, pa su se sastali u obiteljskoj kući predsjednika pazinske organizacije stranke Ivice Frankovića na Lindaru kraj Pazina.

Dočekala nas je domaćinska atmosfera uz pršut, sir i kolače na stolu, a vodstvo HDZ-a tek je doznalo rezultate izlaznih anketa koji su objavljeni tik nakon zatvaranja birališta. Prema njima u 8. izbornoj jedinici stranka dobiva, kao i na zadnjim izborima, tri saborska zastupnika, a u postocima dobivaju 18,7 posto, prema 17,5 posto koliko su dobili na lanjskim parlamentarnim izborima.

- U 8. izbornoj jedinici redovno dobivamo tri zastupnika, tako da smo toliko i očekivali, ali vidjet ćemo na kraju službene krajnje rezultate. Inače, nikad se ne obazirem na izlazne ankete, jer nikad nisu pogodile, osim lani, kazao je predsjednik županijske organizacije HDZ-a Jurica Šiljeg.

"Kampanja je bila duga, tri tjedna i iscrpljujuća za sve nas kandidate. Nije bila prljava, već čista, bez podbadanja, i sa strane političkih neistomišljenika. Susretali smo se s dobrim ljudima, obišli mnoga mjesta", nastavio je Šiljeg dodavši da je jedino u Rovinju zabilježen manji incident, jer na biračkom mjestu na dan izbora, uz županijsku i talijansku, nisu istakli hrvatsku zastavu. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter