Kliman: Vodnjan će zasjati na svjetskoj karti sakralnih odredišta

Sergio Delton, Nada Škoko, Klaudio Vitasović, Orietta Šverko, Lino Capolicchio, Corrado Ghiraldo i Mihajlo Škoko (P. GREGOROVIĆ)
Sergio Delton, Nada Škoko, Klaudio Vitasović, Orietta Šverko, Lino Capolicchio, Corrado Ghiraldo i Mihajlo Škoko (P. GREGOROVIĆ)

- U Vodnjanu nema turističkih gužvi, a nadam se da ćemo ih imati u budućnosti. Nama nedostaju privatne infrastrukture i vrijeme je da se počne s privatnim inicijativama u turizmu. Ima puno zainteresiranih za ulaganje u turizam i vrijeme je da to iskoristite, dok smo mi gore. Bitno je koga ćemo uzeti za partnera u turističkom razvoju Vodnjana, poručio je ministar turizma Anton Kliman u srijedu na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u Zajednici Talijana u Vodnjanu povodom Dana Grada Vodnjana. On je najavio da će Vodnjan zasjati na svjetskoj karti sakralnih odredišta, a to će donijeti priliku za razvoj ovom kraju. Naglasio je da to što je u vodnjanskoj crkvi sačuvano da je svjetski raritet.

Boris Miletić, pulski gradonačelnik je pozdravio Klimana na talijanskom jeziku i obratio mu se s dragi Tonić. Miletić je naglasio potrebu decentralizacije, kako bi ubuduće manje novca išlo državi, a više ostalo gradovima, općinama i županijama. Govoreći o Vodnjanu pulski je gradonačelnik istaknuo da je ponosan da Vodnjanci među najboljim maslinarima na svijetu i da je vodnjanska obitelj Kutić na svjetskoj karti među najboljima u svom telekomunikacijskom poslu.

Anton Kliman obratio se okupljenima nakon što ga je Miletić pozdravio. Rekao je da je on prije svega Vodnjanac, potom Istrijan, a nakon toga Hrvat te da se od IDS-ovaca razlikuje što želi dobro i čitavoj Hrvatskoj. Okupljenima se obratila i zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko koja je svim Vodnjancima čestitala na vidljivim rezultatima razvoja. Corrado Ghiraldo, predsjednik Gradskog vijeća napomenuo je kako u gradskom vijeću vlada jedinstvo te da se mnoge odluke donose jednoglasno.

Gradonačelnik Klaudio Vitasović nabrojao je investicije koje su napravljene u proteklih godinu dana i najavio one koje planiraju u budućnosti. Između ostalog je najavio nastavak gradnje perojske šetnice, uvođenje jeftinije javne rasvjete, izgradnju nove ljekarne i zdravstvene stanice te uređenje gradske knjižnice, a za nekoliko dana i otvaranje info punkta u parku kažuna.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća ujedno su dodijeljene zahvalnice. Nagrađen je Lino Capolicchio iz Galižane, poznavatelj galižanskih običaja i tradicije, za doprinos koji je svojim pjesmama, od kojih su neke nagrađivane, dao očuvanju dijalekta, istriotskog idioma Galižane. Potom, Nada i Mihajlo Škoko iz Peroja. Oni su pokretači Društva perojskih Crnogoraca "Peroj 1657" te su izradili rodoslovna stabala svih perojskih obitelji, zapisali stare pjesme i običaje. Po osnivanju društva do danas, Nada i Mihajlo Škoko aktivno sudjeluju u radu pjevačke, folklorne, sportske sekcije te sekcije za očuvanje povijesne i kulturne baštine Peroja.

Zahvalu je primila i Orietta Šverko, zaposlena u OŠ Vodnjan već od svoje 18. godine. Već 50 godina vodi mješoviti zbor Zajednice Talijana u Vodnjanu bogatim repertoarom koji obuhvaća klasična djela opernog glazbenog opusa, moderne skladbe naših i venecijanskih autora, popularnu i sakralnu glazbu.

Nagradu Grada Vodnjana, kao najviše priznanje, primio je Sergio Delton zbog iznimnog doprinosa u razvoju sporta na području grada Vodnjana. Većinu svog radnog vijeka proveo je u Osnovnoj školi Vodnjan gdje je u svojstvu nastavnika prvenstveno provodio programe tjelesne i zdravstvene kulture. On je ujedno obnašao mnogobrojne funkcije u Gradu, Zajednici Talijana i Talijanskoj Uniji. Godinama je obnašao i značajnu dužnost predstavnika talijanskog nacionalnog olimpijskog odbora u Republici Hrvatskoj te je njegovom zaslugom otvoreno i predstavništvo tog odbora upravo u Vodnjanu. Sergio Delton je dobitnik i odlikovanja viteza koje mu je dodijelio predsjednik Republike Italije zbog iznimnog doprinosa u razvoju sporta. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter