Kliman: Pomažemo privatnim iznajmljivačima da produže sezonu

Anton Kliman
Anton Kliman

Ministarstvo turizma objavilo je rezultate dijela programa Konkurentnost turističkog gospodarstva kojem se, između ostalog, dodjeljuju sredstva za sufinanciranje bazena za privatne iznajmljivače. U sljedećoj sezoni turistička ponuda bit će bogatija za još 176 bazena, čiju će izgradnju i opremanje sufinancirati Ministarstvo turizma. Pomoć u širenju ponude privatnih iznajmljivača komentirao je i ministar turizma Anton Kliman.

- U skladu s programom Hrvatska 365, čiji je cilj produljenje sezone, Ministarstvo turizma i na ovaj način pomaže privatnim iznajmljivačima da produlje turističku sezonu u svojim objektima. Ako znamo da je razdoblje popunjenosti objekata s bazenom 30 posto duža, nego onih bez bazena, možemo govoriti da je riječ o vrlo konkretnoj potpori privatnim iznajmljivačima, naglasio je ministar Kliman.

Bazen do 30 kvadrata

Programom Konkurentnost turističkog gospodarstva po prvi je puta omogućeno sufinanciranje izgradnje bazena u domaćinstvima, odnosno kod iznajmljivača u privatnom smještaju. Na taj način Ministarstvo turizma sufinancira objekte u domaćinstvu za izgradnju i opremanje isključivo novih bazena, minimalne vodene tlocrtne površine 30 m2 za vanjske bazene i minimalne vodene tlocrtne površine 20 m2 za unutarnje bazene.

Uvjet je da uz planirani bazen podnositelj zahtjeva mora imati registrirane minimalno 3 sobe - odnosno 6 stalnih kreveta - ili 4 smještajne jedinice - odnosno 12 gostiju - u kampu. Podnositelj zahtjeva mora imati registraciju Objekta u domaćinstvu do dana podnošenja prijave, kategorije tri ili više zvjezdica, te podmirene sve obveze. Dakle, plaćenu boravišnu pristojbu i turističku članarinu.

Po bazenu 40 tisuća kuna

Od 2013. do 2015. godine sufinancirano je takvih 440 projekata. U 2013. godini su putem programa "1.000 bazena za hrvatski turizam" dodijeljena sredstva za ukupno 49 bazena. Te godine na natječaj su se mogla javljati samo trgovačka društva i obrti. Tijekom 2014. godine, sufinanciranje izgradnje bazena provodilo se u sklopu paketa mjera, odnosno programa Konkurentnost turističkog gospodarstva, te je ukupno odobreno 169 bazena za privatne iznajmljivače i još 27 bazena kroz druge mjere za trgovačka društva i obrte.

Prošle godine je kroz ovu mjeru sufinancirano još 165 bazena za privatne iznajmljivače, te 30 za obrte i trgovačka društva. Najveći dio iznosa potpora za bazene se odnosio na privatne iznajmljivače, a iznosio je 40 tisuća kuna po bazenu.

Ove godine na taj će se način izgraditi 176 bazena za koje je Ministarstvo turizma izdvojilo 7 milijuna kuna. Rezultati odluke o dodjeli sredstava za sufinanciranje bazena za privatne iznajmljivače objavljeni su na mrežnim stranicama Ministarstva turizma. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter