Kliman: Moj prethodnik Lorencin napravio je dobar posao

Anton Kliman (M. MIJOŠEK)
Anton Kliman (M. MIJOŠEK)

Istarski poduzetnik i saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman zamijenit će Darka Lorencina na mjestu ministra turizma u Vladi Republike Hrvatske, odlučio je mandatar nove Vlade i budući nestranački premijer Tihomir Orešković. Istodobno, iz popisa budućih ministra ispao je pulski ekonomist i sveučilišni profesor dr. Marinko Škare, od čije je kandidature za ministra gospodarstva odustala stranka "Most", te predložila načelnika općine Tompojevci Tomislava Panenića.

Novi ministar turizma Anton Kliman vlasnik je i osnivač turističke tvrtke "Barbariga nova", diplomirao je ekonomiju i živi u Vodnjanu. Oženjen je, ima troje djece, te je aktivan u Hrvatskom katoličkom zboru "Mi", čiji je predsjednik. Za rad u župi u Vodnjanu nedavno je dobio župsku povelju, u kojoj stoji kako je zaslužan za promicanje katolika-laika u Istri.

Dubinsko snimanje

Resor ministra turizma dobio je kao stručnjak i čovjek s iskustvom u turističkom sektoru. "Mandatar je izvršio "dubinsko" snimanje kandidata i onog što su radili u životu, te me pozvao na intervju, kao i sve druge kandidate za ministra turizma. Kandidata za taj resor, kao i za druge, bilo je nekoliko. Novi premijer je vrhunski profesionalac i zahvalan sam što me izabrao. Nadam se da ću opravdati povjerenje i njemu i cijeloj turističkoj industriji," objašnjava budući ministar turizma.

- Je li bilo bitno da novi ministar dolazi iz turističke regije kakva je Istra?

- Premijer je došao iz dijaspore. Nije opterećen regionalnim i zavičajnim podjelama. Osobno, osjećam se integralnim Hrvatom na svakoj stopi hrvatske zemlje, bez obzira jesam li u Dalmaciji, Slavoniji ili u Istri. Bez ikakvih strahova pristupit ću rješenju svih problema u turizmu, bez obzira jesu li oni u Dalmaciji, Istri ili u Zagrebu.

- Nakon niza godina, Istra ponovno ima ministra u Vladi HDZ-a i partnera, što je ipak značajna politička novost. Kako će Vaše imenovanje utjecati na političke prilike u županiji?

- Nova Vlada je naklonjena Istri i odradit ćemo niz infrastrukturnih projekata i projekata u gospodarstvu. Što se tiče turizma, radit ćemo na cjelovitim projektima za čitavu državu.

- Probleme turizma poznajete iz "prve ruke"?

- Cijeli život radim u turističkoj privredi i poznajem sve probleme i teškoće. Otvoren sam za komunikaciju i spreman za započeti otklanjanje problema u svim dijelovima industrije, od hotela do kamping turizma i privatnog smještaja kojeg najbolje poznajem. Mislim da na privatnom smještaju treba najviše intervenirati, ali treba unaprijediti kamping turizam, te riješiti pitanje bivših vojnih zona. S time se bavio i prethodni ministar koji resor ostavlja u dobrom stanju. To je poticaj da nastavimo još bolje. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter