Kliman iznimno zadovoljan početkom turističke sezone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Predsezona je pokazala zaista izvrsne rezultate i povećanje u svim sektorima. Nešto je malo podbacila u prvom dijelu lipnja u Istri, radilo se o autokampovima, ali se sve uravnotežilo i cijela Hrvatska je u dobrom stanju, jer bilježimo 6-postotno povećanje u odnosu na prošlu godinu. Dakle, možemo biti izuzetno zadovoljni, kazao je ministar turizma Anton Kliman koji je danas posjetio međunarodni turnir u odbojci na pijesku - Poreč Major.

Vjeruje da kada se konsolidiraju svi podaci u odnosu na lanjsku godinu, da će Hrvatska imati povećanje od pet do šest posto.

- Duboko sam uvjeren da ćemo preći onu magičnu brojku od osam milijardi eura prihoda, a i rezultati iz prvog kvartala pokazuju da smo za 17 posto prihodovno u turističkom prometu premašili prošlu godinu, kazao je. Naime, ovogodišnja predsezona u Istri kada se gleda turistički promet gotovo je jednaka lanjskoj. Prema prvim neslužbenim podacima Turističke zajednice Istre ostvareno je  1,1 milijun dolazaka, isto kao i lani te 5,4 milijuna noćenja, jedan posto manje.  Lipanj je s druge strane podbacio. Tako je proteklog mjeseca u Istri  zabilježeno 505 tisuća dolazaka, odnosno četiri posto manje nego lanjskog lipnja te 2,9 milijuna noćenja što je pad od pet posto. U Hrvatskoj turističkoj zajednici, budući da je uveden novi sustav prijave gostiju eVisitor, nemaju usporedne podatke u odnosu na lani. A prema njihovim podacima u lipnju je u državi evidentirano 1.916.804 turističkih dolazaka te 9.463.651 noćenja.

Na pitanje koliko se na hrvatski turizam reflektiraju tragični teroristički događaji u zemljama istočnog Sredozemlja, prvenstveno u Turskoj, ministar Kliman kazao je da se vjerojatno ponešto reflektiraju, ali da vjeruje da je turistički rast ipak rezultat dobrog upravljanja turističkim procesima, kvalitetnog turističkog proizvoda i infrastrukture, ali i sve brojnijih manifestacija diljem obale i kontinenta, kao što je Poreč Major.

Kada govorimo o gostima koji su u predsezoni boravili u Istri, minus bilježe Nijemci, i to 6 posto, Slovenci osam posto te Talijani četiri posto. Uvijek vjerni Austrijanci su u plusu za šest posto, ali konačno nakon više godina raste nizozemsko tržište, i to za četiri posto te rusko za 10 posto. Od ostalih zemalja koji su zabilježili ogromne povećanja su Poljska koja bilježi porast od 26 posto i Mađarska sa porastom od 9 posto. Šarolika je i situacija po turističkim zajednicama po Istri od kojih Poreč ima porast od pet posto u prvih šest mjeseci, a Tar od četiri posto. Nekoliko je destinacija koje su na istoj razini kao i lani, a to su Rovinj i Medulin. (A. D. / B.B.)

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter