Kliman: Istarski i hrvatski interesi se podudaraju

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Na predizbornom skupu HDZ-a u Pazinu predstavljeni su kandidati i program ove stranke i partnera u Domoljubnoj koaliciji za 8. izbornu jedinicu. Nakon pozdrava predsjednika pazinskog HDZ-a Stjepana Gabrića, prvi je govorio Ivica Butorac, iznijevši poglede ove liste o pitanjima pravosuđa i pravne sigurnosti.

Butorac je ocijenio da je na tom planu aktualna "Vlada u odlasku pokazala krajnju nesposobnost, neznanje, pa čak i zlu namjeru, a Hrvatska je s takvom Vladom postala država koja ne poštuje svoje zakone, već ucjenjuje svoje poduzetnike".

U Istri prave smjene vlasti nije bilo već 70 godina pa se to, ocjenjuje Butorac, odrazilo i na pravosuđe, te se zato Domoljubna koalicija zalaže za depolitizaciju imenovanja pravosudnih dužnosnika, a stabilnost pravnog sustava treba biti osnova za dalji razvoj gospodarstva.

Ivan Bubić je kao predsjednik istarskog HDZ-a, iako nije na listi, govorio o kapitalnim istarskim projektima u izbornom programu HDZ-a i Domoljubne koalicije, a to su dovršenje istarskog ipsilona i druge cijevi tunela Učka, željeznički tunel kroz Učku od Lupoglava do Šapjana, Brijuni rivijera kao najvažniji projekt u turizmu, te rekonstrukcija Plomina 1 umjesto Plomina 3 kao najvažniji projekt u energetici.

Mario Bratulić, koji također nije na listi, donijevši za govornicu košaricu s domaćim proizvodima predstavio je najvažnije programske odrednice u poljoprivredi i ruralnom razvoju. To su pravednije raspolaganje s 30.000 hektara državnim poljoprivrednim zemljištem u Istri, banka za financiranje ruralnih projekata, obnova poljoprivredno-prerađivačke industrije u Istri, kao osnove ruralnog razvoja, osnivanje nacionalnog genetskog centra za autohtone pasmine na Gortanovom brijegu kraj Pazina, navodnjavanje, spuštanje PDV-a za poljoprivredne proizvode plasirane u turizam, ublažavanje uvjeta klanja i prerade mesa na OPG-u ili farmi, a u kontekstu nedavnog festivala istarskih rakija u Humu naglasio je da se ova lista zalaže za trostruko smanjenje trošarina za tradicijska alkoholna pića i druge tradicijske proizvode.

Skupu se zatim obratila Miriam Kervatin u ime 320.000 blokiranih građana, odnosno udruge Blokirani, kao koalicijskog partnera u listi Domoljubne koalicije, te zahvalila HDZ-u što je primio u partnerstvo udrugu koja neposredno ili posredno okuplja gotovo milijun hrvatskih građana. "Mi ćemo pomoći da pobijedite, a vi pomognite blokiranima i deblokirajte Hrvatsku, rekla je Kervatin.

Dinko Beaković je zatim govorio o programskim odrednicama vezanim uz sport, mlade i branitelje, istaknuvši kao naglaske zalaganje da dignitet branitelja i Domovinskog rata postanu ustavna kategorija, da se za djecu osigura besplatna svaka vrsta liječenja ili operacije, te da se u sustav sportskih naknada uključe i vrhunski sportaši u drugim sportovima, a ne samo olimpijci kao što je sada.

Zrinko Kajfeš je govorio o solidarnosti kao osnovi budućeg zdravstvenog sustava, koji će poštivati i pravo na nadstandard, a u programu ove liste je i dovršenje bolnice u Puli, uz dalja ulaganja u njeno kvalitetno opremanje i u ljude koji će u njoj raditi. Niz kratkih obraćanja simpatizerima okupljenima u dvorani Istra pazinskog Spomen doma nastavila je Sunčana Glavak, govoreći o demografskoj problematici, mladima, nezaposlenosti i iseljavanju,

Josip Borić govorio je o planiranim investicijama na području 8. izborne jedinice, a skup je politički svojim govorom zaokružio drugi s liste Anton Kliman. On je ocijenio da za mandata "Vlade na odlasku u Istri nije ostvaren nijedan državni projekt koji će ostati zabilježen", te prigovorio premijeru i njegovim ministrima da "Istri podilaze svojom retorikom o Istri kao regiji, o ljudskim pravima, a posebno rado svojim pričama o antifašizmu".

Istarski i hrvatski interes se podudaraju, naglasio je Kliman, rekavši kako će preko Domoljubne koalicije Istra opet imati u Saboru svoje zastupnike, a nakon pobjede i kadrove u Vladi "koji će u punoj mjeri biti uključeni u sve tokove nacionalne i državne politike". (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter